Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä? Näin toimit kussakin tilanteessa

Karanteenissa olevan pitää välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Eristyksessä covid-19-tautia sairastava henkilö eristetään kaikista terveistä, myös muista samassa taloudessa asuvista.

5.1.2022 7:57

Koronavirus jyllää voimakkaasti Suomessa. Entistä useampi suomalainen altistuu koronavirukselle. Moni suomalainen miettii, miten on toimittava, jos joutuu karanteeniin tai eristykseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL neuvoo, mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

Vapaaehtoinen karanteeni eli omaehtoinen karanteeni tarkoittaa kontaktien välttämistä. Se perustuu vapaaehtoisuuteen ja sitä on suositeltu pandemian aikana yleensä erilaisissa tilanteissa.

THL suosittelee vapaaehtoista karanteenia eli kontaktien välttämistä muihin kuin samassa asunnossa asuviin silloin, kun odotat pääsyä koronatestiin tai kun odotat koronatestin tulosta.

Vapaaehtoista karanteenia suositellaan, jos olet tehnyt kotitestin ja saanut siitä positiivisen tuloksen tai jos tulet Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin tekemä hallinnollinen päätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää.

Kun olet virallisessa karanteenissa, sinun pitää välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin.

Voit mennä ulos, kunhan pidät etäisyyttä muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Jos lapsi tai nuori on karanteenissa, hän ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.

Kauppa- tai apteekkiasioihin voit pyytää apua esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta. Ruokaa on mahdollista tilata verkkokaupasta. Apua voi pyytää myös kotikunnan sosiaalipalveluista.

Jos olet karanteenissa ja saat koronavirukseen sopivia oireita, sinun pitää hakeutua koronatestiin tai tehdä kotitesti. Koronavirustartunnalle altistuneen karanteenin pituus on yleensä 10 päivää.

Karanteenin noudattaminen on lakisääteinen velvoite, ei siis vapaaehtoista. Virallista karanteenia ei voi lyhentää kotitestillä. Täyden rokotussarjan eli kaksi rokotusta saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin.

Koska myös täysin rokotettu voi saada tartunnan, THL suosittelee välttämään vapaaehtoisesti kontakteja, jos olet altistunut. Jos saat altistumisen jälkeen oireita, sinun olisi hyvä tehdä kotitesti tai mennä terveydenhuollon testiin.

Eristys tarkoittaa sitä, että covid-19-tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona.

Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitää pysytellä erillään muista ihmisistä, myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Jos et voi oleskella eri huoneessa, pidä etäisyyttä muihin samassa taloudessa asuviin.

Ulos, esimerkiksi kauppaan tai muille asioille et saa mennä, vaikka olisit hyvävointinen. Koiraa voit ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Pidä kuitenkin myös ulkoillessa etäisyyttä muihin ihmisiin.

Jos tartuntatautilääkäri on arvionsa perusteella määrännyt eristyksessä olevan henkilön perheenjäsenet viralliseen karanteeniin, heidän pitäisi välttää kontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Perheenjäsenten tulisi välttää mahdollisuuden mukaan lähikontaktia myös eristyksessä olevaan henkilöön.

Tartuntatautiviranomaisen antaman määräyksen rikkominen on rangaistavaa. Terveydensuojelurikkomuksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?