Tällaiset hiukset armeijassa saa olla – katso, mikä odottaa alokkaita maanantaina

Miehillä hiukset eivät saa mennä korvan päälle. Naisilla hiusten pituutta ei ole rajoitettu, niiden tulee olla kiinni.

2.1.2022 19:00

Uusi saapumiserä aloittaa varusmiespalveluksensa maanantaina ja uudet alokkaat pääsevät totuttelemaan armeijan arkeen. Varusmiesaika tuo mukanaan monia uusia käytäntöjä, ja muun muassa hiusten suhteen tulee olla tarkkana.

Panssariprikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtaja, alikersantti Josefina Tuomala kertoo, että miehillä hiusmallin tulee olla siisti, eivätkä hiukset saa mennä korvan päälle. Täysin siiliksi päätä ei kuitenkaan täydy ajella.

– Tarkkaa rajaa pituudelle ei ole miehillä määritelty, mutta kun hiukset kampaa, niin niiden täytyy olla myös niskasta siististi. Hiukset eivät myöskään saa tulla silmille tai korville, Tuomala sanoo.

Naisilla hiusten pituutta ei ole rajoitettu, mutta pitkien hiusten tulee olla kiinni esimerkiksi nutturalla tai leteillä ja kampauksen tulee olla päätä myötäilevä palveluksen aikana.

– Lisäksi hiusten värin tulee olla luonnollinen. Saa siis olla värjätyt hiukset, mutta niiden täytyy olla luonnollisen väriset, Tuomala lisää.

Kerro ikimuistoisin intti­kokemuksesi

Yleisen palvelusohjesäännön esimerkkikuvat miesten ja naisten hiusmalleista.

Hiuksiin liittyvistä ohjeista kerrotaan yleisessä palvelusohjesäännössä. Ohjesääntö kieltää hiuskuviot tai muuten huomiota herättävät hiusmallit ja leikkaukset epäsopivina.

Mutta miksi naisilla saa olla pitkät hiukset, mutta miehillä ei?

– Epäilen sen johtuvan siitä, että kun naisia on alettu ottaa vapaaehtoiseen palvelukseen, niin on ajateltu, että se kannustaa naisia tulemaan, jos heidän ei tarvitse leikata hiuksia lyhyiksi, Tuomala sanoo.

Hiusten siisteyteen tulee kiinnittää huomiota erityisesti kasarmilla. Harjoitusolosuhteissa metsässä siisteydellä ei ole Tuomalan mukaan niin paljon väliä.

– Kun lähdetään metsään harjoituksiin, niin ei ole enää niin tiukkaa, miten hiukset ovat kunhan ne eivät tule silmille. Siellä keskitytään itse asiaan enemmänkin kuin hiuksiin.

Jos hiuksien suhteen on huomautettavaa, saattaa esimerkiksi yksikön vääpeli kehottaa hoitamaan asian kuntoon illalla.

– Nyt kun uudet alokkaat tulevat, niin me vanhempikin saapumiserä autamme ja ohjeistamme.

Tuomala muistaa yhden tapauksen, jossa hiukset eivät ole menneet henkilökunnalta läpi.

– Yhdessä tapauksessa hiuksissa oli kuvio, jota ei hyväksytty. Mikäli kuvio ilmaisee selvästi aatteita tai muuta tällaista, niin sitä ei tietenkään hyväksytä.

Vaikka kaikki hiusmallit eivät ole sallittuja, voi kampausta kuitenkin muokata hieman persoonallisempaan suuntaan.

– Olemme tehneet naisten tuvassa maastokankaasta pompulat nutturoiden päälle. Se on hauska tapa piristää kampausta, joka voi olla muuten tylsä. Värin pitää toki olla sellainen, ettei se erotu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?