Pitäisikö ilotulitteet kieltää tavallisilta kansalaisilta? Mats Uotila ja Lauri Lindén väittelivät Whatsappissa – lue, miten keskustelu eteni

Värikkäät raketit värjäävät taivaan tänään ja ensi yönä. Ilotulittaminen tuo monelle iloa, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Lauri Lindénin, 19, mielestä ilotulitteet ovat ”järjettömyyden huippu”, Mats Uotila, 17, muistuttaa, että monelle rakettien ampuminen on tärkeä osa vuodenvaihteen juhlintaa.

Kokoomuslainen Mats Uotila ja vasemmistolainen Lauri Lindén väittelevät viikoittain ajankohtaisista aiheista.

31.12.2021 14:46

Vuosi vaihtuu pian. Taivas värjäytyy kirkkailla väreillä, kun suomalaiset räjäyttävät raketteja. Maahantuojien arvioiden mukaan Suomessa myydään vuosittain noin 30 miljoonaa ilotulitetta. Uudenvuoden paukut eivät kuitenkaan miellytä kaikkia. Ilotulitteet aiheuttavat vuosittain useita silmävammoja. Osa eläimistä pelkää raketteja. Lisäksi joidenkin mielestä ilotulitteista kertyy vain turhaa roskaa.

Kuuluvatko ilotulitteet uuteenvuoteen vai pitäisikö niiden räjäyttely kieltää yksityishenkilöiltä?

Mats Uotila: Ilotulitteita paukutellaan vain kerran vuodessa ja oikein käytettynä ne ovat turvallisia. En lähtisi siis kieltämään. Minä en raketteja ammu, mutta monille se on tärkeä osa uudenvuoden viettoa. Sallittakoon se siis heille.

Lauri Lindén: Ilotulitteet ovat järjettömyyden huippu. Sinällään ihminen saa liberalismin hengessä tehdä monenlaista tyhmää, mutta raketeista on erityisen pahoja ulkoisvaikutuksia. On kurjaa taas yrittää rauhoitella kaverin pelokasta koiraa uudenvuodenaattona.

Uotila: Koirien etu ei ole tarpeeksi hyvä syy kieltää raketteja. Painotan vielä: kyse on yhdestä päivästä vuodessa. Tupakkaa tai alkoholiakaan ei ole kielletty ja hyvä niin. Niitä verotetaan ja kuluttajia valistetaan. Samaa voi soveltaa rakettien kanssa.

Lindén: On muitakin syitä. Rakettien ampuminen aiheuttaa ilmansaasteita ja roskaa luontoa. Pahinta on se, että rakettien aiheuttamien silmävammojen takia joka vuosi kymmenet joutuvat sairaalaan. Kaksi vuotta sitten kansalaisaloitteessa 15 eri terveys- ja eläinjärjestöä ajoi rakettikaupan kieltoa.

Uotila: Ympäristölle haitallisille tuotteille pitää asettaa haittavero, ei täyskieltoa. Oikein käytettynä raketit ovat turvallisia. Ampuessa kannattaa käyttää myös suojalaseja. Raketteja ei pidä kieltää, vaikka joku niiden kanssa hölmöileekin. Vapaus ja vastuu.

Lindén: Luottaisin tässä asiantuntijoihin. Onhan moni haitallinen asia yhteiskunnassamme kielletty. Mutta jos kieltoihin ei lähdetä, tarvitaan tiukempaa regulaatiota siitä, missä ja milloin raketteja saa ampua. Ja mielellään veron korotuksia. Siitä olen samaa mieltä, että yksilön vastuuta ei voi sivuuttaa. Ei hölmöillä.

Uotila: Holhous ja kieltäminen on mennyt Suomessa liian pitkälle. Maailman koulutetuimpiin kuuluva kansaa ei tarvitse kaitsea kuin lapsia. Lisäksi ilotulitteetkin ovat kehittymässä. Suurin osa käytetystä materiaalista on maatuvaa ja muovistakin ollaan luopumassa.

Lindén: Näyttää vähän valitettavasti siltä, että tarvitsee. Toki haluaisin liberalismin hengessä antaa ihmisten tehdä mitä huvittaa, mutta ei sivuvaikutuksia voi täysin sivuuttaa. Mietin myös mitä hauskaa todella on kirjaimellisesti ampua omaa rahaa taivaalle, kun televisiosta näkyy, kun Dubaissa oikeasti paukutellaan toista tuntia valoshow’ta maailmalle.

Uotila: Toisista rakettien paukuttelu on järjetöntä rahan tuhlausta, toisille se taas tuottaa paljon iloa. Sama pätee alkoholiin ja tupakkaan. Kieltolaki ei ollut hyvä alkoholin kanssa, eikä se ole hyvä ilotulitteidenkaan kanssa.

Lindén: Niin, kuka toisaalta minä olen arvioimaan ihmisten hupeja. Ei kaikkien tarvitse samalla tavoin elää kuin minä. Nythän rakettikauppa vähenee, kun kaupat rajoittavat itse niiden myyntiä. Kieltolain uhalla pidetään ala varmasti varpaillaan ja toiminta niin turvallisena kuin mahdollista.

Uotila: Juuri niin. Näin markkinatalous toimii. Helsingissä ilotulitteiden ampumista on rajoitettu puistoissa ja ydinkeskustassa. Nämä rajoitukset ovat ymmärrettäviä, en minä niitä vastusta. Kokonaan niiden ampumista ei kuitenkaan pidä kieltää.

Lindén: Kyllä. Jos ammutte raketteja, ampukaa niitä turvalliselta alueelta ja niin, ettei kukaan joudu vaaraan. Ei asutuksen ja ihmismassojen keskellä. Käyttäkää suojalaseja, älkääkä tehkö mitään, mitä ette osaa. Ja ainoastaan laillisena aikana laillisia tuotteita. Näin minimoidaan vahingot.

Uotila: Käytetään järkeä rakettien kanssa ja pidetään mukava uusivuosi. Toivotan, Lauri, sinulle, ja jokaiselle lukijalle oikein iloista ja mukavaa uutta vuotta. Tänään otetaan malja hetkille hyville menneille, kaksi toiveille tuleville.

Lindén: Ja pidetään pelokkaille eläimille seuraa. Hyvää uutta vuotta, Mats, ja kaikki muutkin. 2021 oli aikamoinen vuosi, onnea, surua ja tapahtumia yhden elämän edestä. En olisi montaakaan tapahtunutta asiaa uskonut vuoden alussa. Kiitos lukijoille ja kommentoijille tästä vuodesta. On ollut etuoikeus tehdä Matsin kanssa tätä palstaa. Voikaa hyvin ja kohti vielä parempaa vuotta 2022!

Mats Uotila on Sastamalasta kotoisin oleva 17-vuotias kokoomuslainen. Lauri Lindén on Helsingistä kotoisin oleva 19-vuotias vasemmistolainen. Uotila ja Lindén väittelevät tällä palstalla ajankohtaisista aiheista.

Lue lisää: Onko joulu vuoden paras juhla vai turhaa hömpötystä? Mats Uotila, 17, ja Lauri Lindén, 19, väittelivät Whatsappissa – lue, miten keskustelu eteni

Lue lisää: Kouluista ja armeijasta kantautui huolestuttavia uutisia – Mats Uotila, 17, ja Lauri Lindén, 19, kertovat, mitä lasten ja nuorten heikentyneelle kunnolle pitäisi tehdä

Lue lisää: Korona iski, ministerit seikkailivat – kärsiikö hallituksen uskottavuus? Lauri Lindén, 19, ja Mats Uotila, 17, väittelevät viikon puheenaiheesta

Lue lisää: Varustelekan perustaja ihmetteli matalaa veroprosenttiaan – Mats Uotila, 17, ja Lauri Lindén, 19, kertovat, mitä mieltä he ovat suurituloisten verokohtelusta

Lue lisää: Onko Black Friday tarpeellinen talouden voitelija vai turha kulutusjuhla? Lauri Lindén, 19, ja Mats Uotila, 17, vastaavat

Lue lisää: Miten nuoret saadaan ottamaan koronarokote? Mats Uotila, 17, ja Lauri Lindén, 19, kertovat keinonsa

Lue lisää: Mistä saadaan nuorille töitä? Mats Uotila: ”Ay-liike on todistanut olevansa menneen talven lumia, Lauri Lindén: ”Palkalla pitää tulla aina toimeen”

Lue lisää: Helsinki luopuu lihasta – Lauri Lindén: ”Pihvin voi ostaa omilla rahoilla”, Mats Uotila: ”Luottaisin valinnanvapauteen”

Lue lisää: Joukkoliikenne maksuttomaksi ja ruuhkamaksut kaupunkeihin? Mats Uotila ja Lauri Lindén väittelivät liikenteen päästöistä – lue, miten viestinvaihto eteni

Lue lisää: Lauri Lindén, 19, ja Mats Uotila, 17, ottivat yhteen Afrikan tähdestä: ”Tämä on huomattavasti isompi ongelma”

Lue lisää: Pitääkö kulttuurista leikata? Mats Uotila, 17, ja Lauri Lindén, 19, ottivat yhteen – ”Välillä tuntuu, että teatterikorkeakoulu antaisi parhaat eväät politiikkaan”

Lue lisää: Mats Uotilan, 17, ja Lauri Lindénin, 19, kärkkäät mielipiteet kuohuttavat somessa – nyt he ottavat yhteen Ilta-Sanomissa

Korjaus 31.12. kello 16.54: Mats Uotila on 17-vuotias, ei 19-vuotias.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?