15-vuotias kolaroi humalassa äitinsä autolla – viisi nuorta loukkaantui

Kuljettaja tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Auto vaurioitui tilanteessa korjauskelvottomaksi.

1.1. 14:00

Ajokortittoman 15-vuotiaan rattijuopon hurjastelu luvatta vanhemmiltaan käyttöönottamalla autolla johti syyskuussa viiden nuorten loukkaantumiseen Savonlinnassa.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi autoa ajaneen ja itsekin ulosajossa loukkaantuneen kuljettajan nuorena henkilönä viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio koostui nuorena henkilönä tehdyistä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kortitta ajosta sekä törkeästä vammantuottamuksesta.

Onnettomuus sattui syyskuussa öiseen aikaan Savonlinnan Moinsalmelle johtavalla tiellä. Nuori ajokortiton kuljettaja kaahasi luvatta äitinsä autolla 0,80 promillen humalassa.

Huomattavaa ylinopeutta 50 kilometrin nopeusrajoitusalueella ajaessaan nuori kuljettaja menetti liikenneympyrässä autonsa hallinnan sillä seurauksella, että se suistui kylki edellä ajokaistojen välisellä keskikorokkeella olleeseen valaisinpylvääseen.

Kaikki kyydissä olleet nuoret loukkaantuivat, yksi heistä vakavasti. Myös kuljettaja itse loukkaantui saaden muun muassa solisluun murtuman.

Nuoren rattijuopon kuljettama auto vaurioiui pahoin. Myös kaikki kyydissä olleet nuoret loukkaantuivat.

Käräjäoikeuden mielestä vakavin rikos tapahtumassa oli törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, koska auton kyydissä oli neljä matkustajaa. He eivät vaikuttaneet onnettomuuteen millään tavoin, mutta loukkaantuivat. Käräjäoikeuden mukaan oli vain sattumaa, ettei heille käynyt vielä huonommin.

Käräjäoikeuden mielestä teko oli kokonaisuutena sellainen, ettei sitä voinut sovittaa sakoilla. Oikeuden mukaan oli oikeus ja kohtuus tuomita kuljettaja viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kuljettajan ikä ja se, että hän myönsi rikoksensa ja oli sovittelunhaluinen, on otettu huomioon tuomiossa.

Kuljettajan itsensä loukkaantumista ja mahdollista ajokortin saamisen pitkittymistä oikeus ei noteerannut tuomiossa. Ne olivat oikeuden mielestä seurausta kuljettajan omasta toiminnasta, eivätkä olleet ennalta arvaamattomia.

Koska kuljettaja ja jutussa olleet asianomistajat olivat sopineet asian, oikeudelle ei esitetty korvausvaatimuksia. Tuomitun kuljettajan oikeusavustajan noin 1 060 euron laskun maksaa valtio. Muita kuluja tuomitun maksettavaksi jäi noin 80 euroa.

Oikeuden päätös on lainvoimainen.

Poliisi esitti syksyllä kyseisen onnettomuuden yhteydessä vakavan huolestumisensa ajokortittomien alaikäikäisten autoilusta Savonlinnan seudulla ja vetosi voimakkaasti nuorten vanhempiin.

Öinen kuva kolaripaikalta. Ylinopeutta liikenneympyrään tullut auto suistui sen jälkeen kylki edellä ajokaistan keskikorokkeella olleeseen katuvalopylvääseen.

Siihen mennessä poliisin tietoon oli tullut vuoden 2021 aikana jo 19 tapausta, jossa ajokortiton alaikäinen oli tavattu liikenteessä moottoriajoneuvolla.

Tapauksia tutkiessaan poliisi sai selville, että monissa tapauksissa nuoret olivat ottaneet nukkumassa olleiden vanhempiensa autot luvatta käyttöönsä ja lähteneet kavereidensa kanssa kurvailemaan kaupungille.

Poliisin mielestä kyseessä on erittäin vakava ja vaarallinen ilmiö. Sen seuraukset voivat vakavan kolarin sattuessa vaurioittaa henkisesti kymmeniä ihmisiä lopuksi ikää.

– Nuorten edesvastuuton käyttäytyminen liikenteessä vaarantaa paitsi nuoret itse, myös täysin viattomat sivulliset, poliisi muistutti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?