Uudellamaalla kaikki sisätilojen tapahtumat kielletty kolmeksi viikoksi

Aluehallintoviraston määräykset ovat voimassa tammikuun puoliväliin asti.

Sulkumääräys koskee muun muassa uimahalleja.

23.12.2021 16:10

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudellamaalla tapahtumia ja sulkee asiakas- ja yleisötiloja. Uudet määräykset astuvat voimaan tiistaina 28. joulukuuta eikä niitä voi kiertää koronapassilla.

Päätökset on tehty sairaanhoitopiirin tuoreen tilannekuvan perusteella ja kuntien kuulemisen jälkeen.

Avin mukaan tilanne on erityisen huolestuttava Uudellamaalla, minkä vuoksi avi kieltää Uudellamaalla henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät tapahtumat ja yleiset kokoukset. Tapahtumat ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä 28.12–17.1.

– Tässä vakavassa tilanteessa olemme katsoneet välttämättömäksi ottaa käyttöön hyvin tiukat rajoitukset, joilla pyritään turvaamaan terveydenhuollon kantokyky. Epidemian hidastamisella tavoitellaan myös lisäaikaa rokotussuojan ja -kattavuuden kasvattamiselle, sanoo avin ylitarkastaja Oona Mölsä tiedotteessa.

– Rajoitustoimet kohdistetaan ensisijaisesti aikuisiin, minkä vuoksi alle 18-vuotiaiden ohjattu harrastustoiminta on rajattu tilojen sulkupäätöksen ulkopuolelle.

Lisäksi avi määrää kokonaan suljettavaksi liudan tiloja. Sulkumääräys on voimassa 28.12.–10.1.

Sulkumääräys koskee seuraavia tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

  • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin

Suljettavia tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen. Sulkumääräys ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Lisäksi Etelä-Suomen avi teki päätöksen tilojen terveysturvallista käyttöä koskevien määräysten jatkamisesta Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Määräys astuu voimaan myös Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella, jossa tilojen käyttöä ei tällä hetkellä rajoiteta.

Päätökset velvoittavat asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia tahoja järjestämään toiminnan niin, että asiakkaiden lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riski voidaan ehkäistä. Mahdollisia keinoja ovat asiakasmäärän rajaaminen, käyntien porrastaminen tai asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyvät ratkaisut. Määräys koskee asiakas- ja yleisötiloja, kuten kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita.

Koronapassin voi ottaa käyttöön vaihtoehtona terveysturvallisuutta koskeville määräyksille.

Nykyiset terveysturvallisuutta koskeva määräykset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun. Uusilla päätöksillä määräysten voimassaoloa jatketaan HUS-alueella 17.1.2022 saakka, Päijät-Hämeessä 19.1.2022 saakka, Etelä-Karjalassa 23.1.2022 saakka, Kanta-Hämeessä 31.1.2022 saakka ja Kymenlaaksossa 27.1 saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?