THL julkaisi tuoreet tilastot Suomen koronasyksystä – rokottamattomat täysin omassa kastissaan

Tilastot ulottuvat ajallisesti syyskuun alusta marraskuun loppuun.

23.12.2021 17:33

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut uudella koronatilastosivullaan taulukoita koronarokotteiden vaikuttavuudesta Suomessa.

Rokotteiden teho on kiistaton, kun tarkastellaan koronatartuntojen määrää ja hoidon tarvetta rokotussuojan mukaan.

Alapuolella olevissa tilastoissa on esitetty sairaalahoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuus, tehohoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuus, kuolemaan johtaneiden tartuntojen ilmaantuvuus ja varmistettujen koronatartuntojen ilmaantuvuus 100 000 ihmistä kohti kuukaudessa.

Tilastot on jaettu ikäryhmittäin ja rokotesuojan perusteella.

Kyseisiä tilastoja tarkasteltiin tiistaina myös THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön STM:n yhteisessä koronatilannekatsauksessa.

THL:n Mika Salminen nosti ensimmäisenä esille tilaston tartuntojen ilmaantuvuudesta.

– Tartuntojen ilmaantuvuus rokottamattomilla on huomattavan paljon korkeampi kuin niillä, jotka ovat täyden rokotesarjan saaneet, Salminen totesi.

Salminen pohtii, johtuuko ilmiö siitä, että testausaktiviteetti on erilainen eri ryhmillä. Ero ei kuitenkaan ole enää hänen mielestään kauhean suuri näiden ryhmien välillä.

– Jos sitten katsotaan näitä kovempia mittareita, eli sitä joutuuko sairaalaan tai joutuuko sen jälkeen vielä tehohoitoon, niin se ero on aivan selvä.

Salminen painottaa, kuinka riski on todella korkea, jos ei ole rokotusten antamaan suojaa, . 50–59-vuotiaat ovat terveysturvallisuusjohtajan mukaan niitä, joiden riski joutua sairaalaan on korkein, jos heillä ei ole rokotteen antamaa suojaa.

– Eli kyllä tämän perusteella kannattaa ehdottomasti rokote ottaa, Salminen päätti.

Salmisen osuus THL:n ja STM:n infosta on katsottavissa tämän artikkelin yläpuolella olevalta videolta. Jutun tilastot esitellään kohdasta 8.15 eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?