KRP jäädytti Kankaanpään terrorismi­epäiltyjen varat – tätä se tarkoittaa

Rahanpesun selvittelykeskuksen johtajan mukaan jäädytyspäätöksiä voi sanoa harvinaisiksi.

Kankaanpään terrorismiepäillyt otettiin kiinni 30. marraskuuta.

27.12.2021 18:02

Keskusrikospoliisi on tehnyt päätöksen Kankaanpään terrorismirikosepäiltyjen miesten ja heidän perustamansa aatteellisen yhdistyksen varojen jäädyttämisestä.

Keskusrikospoliisi on päättänyt asiasta 14. joulukuuta. Päätös varojen jäädyttämisestä on tehty terrorismin torjumiseksi.

KRP:ssä toimivan rahanpesun selvittelykeskuksen päällikön Jaakko Christensenin mukaan varojen jäädyttäminen liittyy käytännössä siihen, etteivät terrorismirikoksista epäillyt tai tuomitut henkilöt voi käyttää varojaan edistääkseen terrorististen tekojen valmistelua.

Christensen ei kommentoi Kankaanpään tapausta, vaan kertoo menettelystä yleisellä tasolla.

– Tällä erityislailla pyritään estämään, ettei varoja ole käytettävissä toiminnan jatkoon tai tukemiseen, hän sanoo.

Käytännössä Kankaanpään epäillyt eivät pysty esimerkiksi myymään omistamiaan asuntoja, siirtämään niitä toisen henkilön nimiin tai esimerkiksi nostamaan tai siirtämään suuria summia rahaa tililtä.

Lue lisää: Radikalisoituminen näkyi jo lukiossa – terrorismista epäillyt nuorukaiset tunnettiin Kankaanpään ”natsi­porukkana”

Asiasta säädetty laki on tullut voimaan vuonna 2014. Christensenin mukaan terrorismin torjumiseksi perustuvia jäädytyspäätöksiä on vuosien 2014 ja 2021 välillä tehty yhteensä 28 kappaletta.

– Näitä päätöksiä voi sanoa harvinaisiksi varsinkin siltä osin, kun kyse on Suomessa tehtävästä esitutkinnasta. Ei näitä juttuja niin paljon ole, Christensen sanoo.

Jäädytyspäätöksistä 18 on kohdistunut henkilöön ja 10 yhteisöön, kuten Kankaanpään tapauksessa epäiltyjen perustamaan aatteelliseen yhdistykseen.

Vaikka terrorismirikoksesta epäillyn henkilön varat olisi jäädytetty, mahdollisuus tavanomaiseen elämään taataan käteen jäävällä suojaosuudella. Käytäntö on sama kuin ulosottovelallisilla henkilöillä. Ulosottovelalliselle jätettävä suojaosuus on vuoden 2021 alusta ollut noin 22 euroa päivässä.

Lue lisää: Kankaanpään ”natsiporukan” epäillään varastaneen pitkä­piippuisia aseita kesämökiltä

IS uutisoi aiemmin, että noin 25-vuotiaat miehet asuvat pienillä paikkakunnilla Kankaanpäässä ja sen ympäristössä. Kiinteistö- ja osoitetietojen perusteella ainakin kaksi heistä asuu itse omistamissaan omakotitalokiinteistöissä, ja nämä asunnot on nyt ilmoitettu takavarikoiduiksi.

Yhden jäsenen kotiosoitteeseen Kankaanpäässä on myös rekisteröity noin kolme kuukautta sitten aatteellinen yhdistys, jonka varat on niin ikään jäädytetty.

Yhdistysrekisteriin toimitettujen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoitus on ”kohottaa jäsentensä fyysistä kuntoa ja terveyttä sekä herättää heissä oikeaa urheiluhenkeä ja pysyvää harrastusta potkunyrkkeilyyn ja muuhun vastaaviin kamppailulajeihin sekä luoda harrastukselle sopiva ympäristö”.

Yksi viidestä epäillystä pääsi tutkintavankeudesta vapaaksi reilut kaksi viikkoa sitten. Hänet oli alkujaankin vangittu muita lievemmällä vangitsemisperusteella.

Neljä muuta epäiltyä ovat yhä vangittuina.

Miehiä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta. Esitutkinta on kesken. Poliisi on seurannut miesten tekemisiä jo pidemmän aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?