Tehohoidon kuormitus kasvussa koko maassa, kontakteja tulisi rajoittaa

THL ja STM tiedottivat Suomen koronatilanteesta.

21.12.2021 8:19 | Päivitetty 21.12.2021 15:38

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottivat tiistaina koronavirustilanteesta.

Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta ylle avautuvasta videoikkunasta. Tekstimuotoisen seurannan voit lukea jälkikäteen alta.

Tiedotustilaisuudessa käsiteltiin rokotustilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisestä. Tilannekatsauksessa ovat mukana STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:n johtaja Mika Salminen. Lisäksi kysymyksiin olivat vastaamassa STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Sairaalahoidon ja erityisesti tehohoidon kuormitus on kasvussa koko maassa. Ilmaantuvuusluku on korkeampi kuin koskaan.

Salmisen mukaan ikäihmisten lisäksi erityisesti keski-ikäisillä on korkea riski joutua tehohoitoon koronavirustartunnan aiheuttaman taudin vuoksi, jos heillä ei ole täyttä rokotussarjaa. Lisäksi suuri osa erikoissairaanhoitoon joutuneista on niitä, joilla ei ole rokotussuojaa.

Kahden koronarokotusannoksen kattavuus on Suomessa reilut 83 prosenttia yli 12-vuotiaissa. Kolmansia rokoteannoksia annettu lähes 800 000.

Salmisen mukaan pitäisi harkita, onko koronapassi tässä kaikkein korkeimman riskin tilanteessa se, miten pitäisi toimia. Koronapassin lisäksi käytössä voisi olla myös esimerkiksi kokoontumisten osanottajamäärien rajoituksia.

STM:n Voipio-Pulkin mukaan koronaviruksen jäljitettävyys on heikentynyt. Ihmiset eivät pysty sanomaan, mistä he ovat saaneet tartunnan. Suomessa positiivisten testien osuus kaikista testeistä yli 8,1 prosenttia kahden viikon ajalta. Viime viikolla testipositiivisuus korkeinta Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?