Hus vaatii koronapassia tauolle

Omikron väistää rokotuksen ja koronapassi ei siksi Husin mukaan toimi enää samalla tavalla kuin aiemmin. Näin kertoo ylilääkäri Asko Järvinen Ilta-Sanomille.

Husin ylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että koronapassin tauolle laittaminen on tarpeen.

20.12.2021 14:53

Koronaviruksen uusin muunnos eli omikron etenee kovaa vauhtia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli Hus kertoo, että kontaktien välttäminen ja koronapassin tauolle laittaminen ovat tarpeellisia toimenpiteitä.

– Koronapassi ei toimi enää samalla tavalla, koska koronaviruksen uusi muunnos omikron voi väistää rokotuksen, Husin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo Ilta-Sanomille.

Koronapassin laittaminen tauolle ainakin vuodenvaihteen yli on siksi Järvisen mukaan tarpeen.

Hus korostaa tiedotteessaan, että herkästi leviävä koronaviruksen omikronvariantti aiheuttaa joulun ja uuden vuoden aikaan riskin koko erikoissairaanhoidon toimintakyvylle.

Terveydenhuollon henkilöstön tartunnat johtavat eristyksen vuoksi pitkiä poissaoloja niissäkin tapauksissa, joissa tartunta on lieväoireinen.

Kontaktien välttäminen ja koronapassin tauolle laittaminen ovat siksi tarpeellisia toimenpiteitä.

Suurin osa Husin henkilöstöstä on saanut koronavirusrokotteen kaksi annosta. Noin 70 prosenttia koko henkilökunnasta ei ole vielä saanut kolmatta rokoteannosta.

Hoitohenkilökunnasta kolmas rokoteannos puuttuu noin 60 prosentilla. Henkilökunnan kolmansien rokotusten antamista jatketaan yksiköissä myös joulun aikaan.

Tämänhetkisen tiedon mukaan kaksi annosta antaa suojaa vaikealta taudilta, mutta se ei riitä omikrontartuntojen estämiseen.

– Kantokykymme näkökulmasta tämä aiheuttaa riskin. Työntekijä, jolla todetaan koronavirustartunta, on poissa töistä vähintään 10 päivää kestävän eristysajan, vaikka hänen oireensa olisivat lievät. Tämänkin vuoksi kolmannen rokoteannoksen ottaminen on kaikille soteammattilaisille suositeltavaa, Järvinen sanoo.

Henkilöstön lisääntynyt sairastumisriski koskee kaikkia toimintoja ja kaikkia yksiköitä. Husin joulun ajan toiminta oli suunniteltu deltavirusvariantin aikana ja siitä lähtökohdasta, että hoitohenkilöstön sairastuvuudessa ei tapahdu oleellisia muutoksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?