Pääministeri Marin Ylellä: Eurooppa ei voi taipua Venäjän etupiiriajatteluun

Venäjän ja Ukrainan tilanne on Marinin mukaan vakava ja huolestuttava.

Sanna Marin kuvattuna ennen haastattelutuntia Kesärannassa helmikuussa.

Eurooppa ei voi taipua minkäänlaiseen Venäjän etupiiriajatteluun, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) Ylen Pääministerin haastattelutunnilla. Marin kommentoi haastattelussa Venäjän ja Ukrainan tilannetta.

Marinin mukaan Venäjän pitää itse pyrkiä liennyttämään tilannetta ja purkamaan jännitteitä, joita sen joukkojen ryhmitys ja retoriikka ovat saaneet aikaan.

– Venäjällä on suuri vastuu siitä, että tilanne ei tästä pahene, Marin sanoi.

Venäjä on viime aikoina keskittänyt sotilasosastoja Ukrainan rajan läheisyyteen. Marin luonnehti tilannetta vakavaksi ja huolestuttavaksi.

Jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan tai muutoin eskaloisi tilannetta, olisi sillä Marinin mukaan vakavat seuraukset.

– Niin Yhdysvallat kuin Eurooppa määräisivät erittäin kovia pakotteita, paljon kovempia kuin mitä me olemme tähän mennessä nähneet, Marin sanoi.

Ukrainan ja Venäjän välistä tilannetta käsiteltiin torstaina EU-huippukokouksessa Brysselissä. EU-maiden johtajat varoittivat tuolloin Venäjää valtavista seurauksista, jos maa vie pidemmälle sotilaallisia toimia Ukrainaa vastaan.

Marin: Eurooppa ei voi taipua etupiiriajatteluun

Venäjä esitti perjantaina liudan turvallisuusehdotuksiksi nimitettyjä vaatimuksia Natolle ja Yhdysvalloille ja vaati esityksistään kiireellisiä neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa.

Venäjän vaatimuksiin kuului muun muassa, että Nato ei saisi ottaa jäsenikseen uusia valtioita. Lisäksi Venäjä vaati, että Nato ei perusta uusia sotilastukikohtia entisen Neuvostoliiton tasavaltojen alueelle.

Yhdysvallat ilmoitti, että se ei neuvottele Euroopan turvallisuudesta ilman liittolaisiaan ja kumppaneitaan.

Jo aiemmin Venäjä on vaatinut Yhdysvaltoja takaamaan, ettei sotilasliitto Nato laajene itään. Pääministeri ei kysyttäessä ilmaissut huolta siitä, että Yhdysvallat ja Venäjä sopisivat keskenään asiasta.

– Yhdysvaltojen suunnalta on tullut vahva viesti siitä, että tätä tilannetta katsotaan yhdessä, Marin sanoi.

Marinin mukaan on selvää, että Eurooppa ei voi taipua "minkäänlaiseen Venäjän etupiiriajatteluun".

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?