THL:n Tervahauta kaivoi yllättäen kaksi maskia taskustaan Ykkösaamun lähetyksessä – tylyt terveiset kansan käyttämille ”lappu­maskeille”

THL:n pääjohtajan mukaan erityisesti rokottamattomien ja riskiryhmään kuuluvien kannattaisi harkita FFP2-maskin käyttämistä kirurgisen maskin sijaan.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

19.12.2021 7:56

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta oli lauantaina Ylen Ykkösaamussa puhumassa koronatilanteesta. Haastattelun loppupuolella keskusteltiin maskeista ja Tervahauta kaivoi taskustaan kaksi kasvomaskia. Toinen maskeista oli kirurginen ja toinen FFP2-maski.

Tervahauta antoi kritiikkiä kirurgisille maskeille. Hänen mukaansa kirurgisia maskeja ei saa kasvoille riittävän tiivisti.

– Näiden ongelma on se, että näissä on aika paljon ilmavuotoja tuolla sivulla ja siinä mielessä ne eivät käyttäjäänsä kovin tehokkaasti suojaa.

Lue lisää: ”Tuttipullo­kikan” avulla FFP2-maskia voi käyttää useita kertoja

Hänen mukaansa erityisesti rokottamattomien ja riskiryhmään iän tai perussairauden takia kuuluvien kannattaisikin harkita paremman suojan antavan FFP2-maskin käyttämistä.

– Tämä ehkäisee aika tehokkaasti myös sitä itse hengitetyn ilman suodattumista.

Tervahauta antoi myös ohjeita FFP2-maskin tehokkaaseen käyttöön.

– Sen istuvuus on hyvä varmistaa, ettei poskien puolelle jäisi paljon ilmavuotoja ja myöskin nenän päältä saada se tiiviiksi.

Hän totesi, että sisätiloissa ja liikennevälineissä oleskellessa kannattaa huomioida vaihtoehdot maskien välillä.

Tervahauta myös muistutti, että kirurgiset maskit on tarkoitettu kertakäyttöisiksi.

– Siitä on hyvä luopua, että se (maski) on talvitakin taskussa ja sitten sieltä otetaan toistuvasti se sama maski käyttöön.

FFP2-maski.

Kirurginen maski.

THL antoi perjantaina suosituksen maskien käyttämisestä koko maassa kaikissa julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä.

Päivitetyn suosituksen mukaan maskia tulisi käyttää silloin, kun lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Suositus koskee 12 vuotta täyttänyttä väestöä, sekä rokotettuja että rokottamattomia.

THL muistuttaa, että koronatartuntariski on sisätiloissa huomattavasti suurempi kuin ulkona.

Juttua muokattu 19.12. kello 10.45. Kuva FFP2-maskista vaihdettu. Jutussa oli aluksi kuva maskista, joka on vedetty pois myynnistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?