Tehohoidon professori vaatii: Hätäjarrusta pitäisi vetää viipymättä

Itä-Suomen yliopiston tehohoidon professori Matti Reinikainen on huolissaan omikronin leviämisestä. Hänen mielestään hallituksen pitäisi vetää hätäjarrusta.

19.12.2021 7:15

Koronaviruksen uusin muunnos eli omikron etenee kovaa vauhtia. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi lauantaina pitävänsä ensisijaisena sitä, että hallitus ja alueelliset viranomaiset kiristävät toimia koronaepidemian hillitsemiseksi ennen kuin hätäjarru otetaan käyttöön.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo hätäjarrua koskevassa muistiossa, että kokoontumisrajoituksia voitaisiin kohdentaa myös “matalariskisen toiminnan” piiriin.

Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi henkilöstöravintoloita, elokuvateattereita ja kauppakeskuksia tai hengellisiä kokoontumisia, joita Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää omassa arviossaan vähäisen riskin tilanteena.

– Tästä niin kutsutusta hätäjarrusta pitää vetää, Itä-Suomen yliopiston anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen kertoo Ilta-Sanomille.

Reinikainen kertoo, että Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n riskiarvioraportti koronan omikronmuunnoksen leviämisestä antaa tähän vahvat perusteet.

– Raportin mukaan omikron leviää erittäin rajulla vauhdilla. Vaikka omikron aiheuttaisikin keskimäärin lievemmän taudin, potilaiden määrät kasvavat erittäin todennäköisesti, hän sanoo.

Reinikaisen mukaan sairaaloiden pitää varautua kasvaviin potilasmääriin ja kuolleisuuden kasvuun.

– Rokotusohjelmien kiihdyttäminen ei riitä. Raportin mukaan vaaditaan lisäksi välittömiä toimia kontaktien vähentämiseksi, mikä tarkoittaa käytännössä rajoitustoimia, hän kertoo.

Aiheesta kertoivat aiemmin Savon Sanomat ja Demokraatti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?