Omikronmuunnos valtaa Suomessa alaa kulovalkean tavoin – tällaisia oireita se aiheuttaa

Rokottamattomien sairastuneiden määrä riittää tukkimaan terveydenhuoltojärjestelmän. Rokotetulla omikron voi aiheuttaa lievän hengitystieinfektion.

18.12.2021 16:57

Huolestuttava koronavirusmuunnos omikron leviää nopeasti Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että lyhyen ajan kuluessa omikron aiheuttaa lopulta valtaosan koronavirustartunnoista maailmassa.

Vaikka epidemiologinen tieto omikronin leviämisestä muuttuu, omikronin aiheuttamista oireista tiedetään jo jonkin verran.

– Yleensä omikronin aiheuttama tauti on ihan samanlainen kuin aiempien varianttien. Rokotetulla omikron aiheuttaa useimmiten lievän hengitystieinfektion tai voi olla kokonaan oireeton, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo Ilta-Sanomille.

Sky Newsin haastattelema epidemiologi, professori Tim Spector, kertoo oireiden muistuttavan vakavan flunssan oireita.

– Heillä ei ole useinkaan ole klassisia koronaoireita, eli kuumetta, haju- ja makuaistin menettämistä tai pitkäkestoista yskää.

Spectorin mukaan tyypillisiä omikronin oireita ovat päänsärky, kurkkukipu, nuha, väsymys ja aivastelu. Omikronin vallatessa alaa Suomessakin ei välttämättä kannata odottaa esimerkiksi kuumeen nousua ennen koronatestiin menemistä.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Rokotteen ottaminen on juuri nyt tärkeää, kun omikron leviää nopeasti.

– Rokote antaa hyvää suojaa myös omikronia vastaan. Nyt on tärkeää jokaisen toimia niin, että vältetään kontakteja perheen ulkopuolisten kanssa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo.

– Kun omikron leviää nopeasti, pelkästään rokottamattomien sairastuneiden määrä riittää tukkimaan terveydenhuoltojärjestelmän, Järvinen sanoo.

Vaikka omikron pystyy väistämään kahden rokoteannoksen antaman suojan ja voi synnyttää tartunnan, tautimuoto on silloin lievä.

– Riski sairaalakuormituksen lisääntymiseen on olemassa. Kun paljon ihmisiä sairastuu, ja vaikka heistä vain pieni osa joutuisi sairaalaan, se heijastuu sairaalaan, Järvinen sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi aiemmin tiedotustilaisuudessa, että vaikka omikron voi aiheuttaa vähemmän vakavaa taudin muotoa, tapausten suuri määrä voi lamauttaa terveydenhuoltojärjestelmät.

Englannin johtavan lääkintäviranomaisen, professori Chris Wittyn mukaan omikronvariantin uhka tulee ottaa vakavasti.

– Pelkäämme, etteivät ihmiset ota omikronia vakavasti, ja pitävät sen aiheuttamaa tautia lievänä, Witty kertoi Sky Newsille.

– Voimme osoittaa WHO:n tietojen perusteella selvästi, että omikron leviää hyvin nopeasti tuplaten tartuntamäärät 2–3 päivän välein, hän jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?