Asiantuntija väläyttää koulujen joululoman pidentämistä keinona torjua omikronia

Perheen ulkopuolisten kontaktien vähentäminen alkaa olla lähes ainoa keino loiventaa koronviruksen omikron-muunnoksen etenemistä Suomessa arvioivat asiantuntijat. Koulujen joululoman pidentäminen ja jopa aikaistamien auttaisi tässä, pohtii Mika Rämet.

18.12.2021 11:21

Suomen koronatilanteen heikentyminen vaatii nopeita toimia. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sdp) kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että perheen ulkopuolisia kontakteja pitää nyt alkaa rajoittaa.

Kiuru muistutti, että ECDC suositteli myös harkitsemaan kaikkea muuta kuin välttämätöntä matkustamista vakavasti.

ECDC eli Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus on EU:n erillisvirasto.

Kiurun kanta saa tukea asiantuntijoilta.

– Mitä vähemmän on kontakteja sitä heikommin koronaviruksen omikron-muunnos leviää, rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kertoo Ilta-Sanomille

Omikronin leviämistä läpi yhteiskunnan tuskin pystytään hänen mukaansa estämään.

– Hidastaminen tasaa sairaaloiden kuormitusta ja antaa vielä hiukan aikaa rokotuksille, hän sanoo.

Omikron on jo Suomessa ja levinnyt nopeasti. Rajoilla tapahtuvilla toimilla on Rämetin mukaan jo sangen vähäinen merkitys.

Hänen mukaansa on arvioitava, milloin on oikea aika lopettaa lopettaa tartuntojen jäljitys ja suunnata resurssit terveydenhuoltoon ja rokotuksiin.

Hän näkee joulun ajassa myös yhden valopilkun.

– Yksi mahdollisuus vähentää kontakteja siten tartuntoja voisi olla koulujen joululoman pidentäminen. Jopa joululoman aloittamista 1-2 päivää aiemmin kannattaisi harkita, jotta omikronin leviämistä saataisiin hidastettua, hän sanoo.

Toinen asiantuntija on samoilla linjoilla.

– Omikron on jo Suomessa. Perheen ulkopuolisten kontaktien rajoittaminen on siksi ehkä ainoa keino, jolla omikron-muunnoksen leviämistä voidaan hidastaa ja sen aiheuttaman covid-19-taudin lisääntymistä loiventaa, Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoo Ilta-Sanomille.

Kaukoranta perustelee tätä sillä, että Suomen eri osissa omikronin esiintyminen vaihtelee.

– Suurissa asutuskeskuksissa, kuten Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa esiintyvyys on suurempi kuin muualla maassa. Esimerkiksi opiskelijat lähtevät jouluksi kotiseudulleen. Nyt pitää tarkasti miettiä, onko välttämätöntä on matkustaa jouluna toiselle paikkakunnalle tapaamaan sukulaisia, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?