Suomalainen sukellus­kouluttaja Christopher kohtasi haiparven silmästä silmään – laivan kokin virhe sai kiirehtimään takaisin pintaan

Kokenut sukeltaja joutui sukellusreissullaan täpärään tilanteeseen.

17.12.2021 7:51

Tamperelainen sukelluskouluttaja Christopher Hokkanen joutui sukellusreissullaan Malediiveilla yllättäen viiksihaiden piirittämäksi.

Täpärä tilanne tallentui videolle, jolla haiparvi alkaa yllättäen lähestyä vedessä snorklaavaa Hokkasta.

– Heittikö joku veteen jotain, hämmästynyt Hokkanen huudahtaa.

Hait eivät arkaile, vaan tulevat hänen lähelleen ja alkavat törmäillä häneen joka suunnasta.

Kuuluu jälleen huudahduksia, minkä jälkeen Hokkanen tökkää kädellään yhtä kaloista. Se pelästyttää parven kauemmas.

Välikohtaus sattui sukellusmatkalla saariryhmä Ari Atollin lähellä Malediiveilla, joka on noin 800 kilometriä pitkä saaristo Intian eteläkärjen lounaispuolella.

Sukelluskouluttaja Christopher Hokkaselle sukellus on ammatti ja intohimo. Hän on tehnyt sukellusmatkoja muun muassa Islantiin, Fidžille, Tongalle, Maltalle, Kroatiaan, Monacoon ja Uuteen-Seelantiin. Koulutustöiden ohella hän tekee etsintä- ja nostosukelluksia visuaalisesti ja metallinetsimien avulla.

Yhdeksää suomalaista ja neljää saksalaista kuljettaneen aluksen pysähtyessä veneen perään ui mitä erikoisempia vedeneläviä, kuten valashaita, delfiinejä, paholaisrauskuja ja viiksihaita.

– Tykkään viiksihaista, joten ajattelin mennä tsekkaamaan, niiden meininkiä ja miten ne toimivat vedessä, kun tiesin niiden olevan suhteellisen vaarattomia.

Vastoin odotuksiaan Hokkanen joutui haiden piirittämäksi.

Lue lisää: Suomalais­turisti Chrisin matkan koho­kohta Tyynellä­merellä muuttui hetkessä hengen­vaaralliseksi – oppaan huuto pelasti 40 tonnin jysäykseltä

Nopeasti hänelle selvisi syy niiden outoon käytökseen. Laivan kokki oli heittänyt keittiöstä veteen perkausjätettä, joka hait lähemmäs ja sai niiden metsästysvaistot heräämään.

– Ne menivät sekaisin ruuasta, ja olin siinä vaiheessa ihan keskellä parvea. Niitä tuli selän takaa ja sivuilta, enkä nähnyt taakseni.

Viiksihai on parimetrinen petokala, jota tavataan trooppisissa merissä. Laji ei ole aggressiivinen, mutta sillä on poikkeuksellisen suuri puruvoima. – Jos käsi joutuu sen suuhun, se pystyy imaisemaan nahat ja lihat sormista, Christopher Hokkanen kertoo.

– Vähän siinä alkoi ahdistaa, kun ne tulivat niin iholle, mutta onneksi siitä selvittiin vain säikähdyksellä. Annoin kyllä aikamoista ripitystä laivassa, että jos joku on vedessä ja siellä on haita, niin kukaan ei heitä ruokaa veteen.

Alus matkasi kahden viikon sukellusreissun aikana Malediivien pohjoisosasta etelään ja takaisin. Kun ryhmä oli palaamassa lentokenttäsaarelle, iski kova myrsky.

Hokkasen sukellusporukka selvisi saarelle lopulta ehjin nahoin, mutta toiselle samaa reittiä kulkeneelle seurueelle ei käynyt yhtä hyvin. Alus upposi matkalla, ja yksi matkustaja menehtyi.

– Oli onni onnettomuudessa, että meidän aluksellemme ei käynyt mitään.

Lentokoneeseen noustessaan Hokkanen kysyi henkilökunnalta, oliko lento täynnä, sillä hän olisi halunnut oikaista pitkälleen penkkiriville raskaan matkan jälkeen.

– He sanoivat, että lento oli aivan täynnä. Kas kummaa, takanani oli seitsemän tyhjää paikkaa. Naapurialuksesta kuusi joutui sairaalaan ja yksi menehtyi. Ne olivat todennäköisesti heidän paikkansa. Se oli tosi kurjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?