”Nyt on kiire” – Kiuru vaati Ylellä kovia toimia rokotusten vauhdittamiseen, apuun kysytty jopa Puolustus­voimia

”Se ei ole mahdollista, että tämä rokotemasiina ei käynnisty. Nyt on kiire”, ministeri Krista Kiuru sanoi painokkaasti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vaatii loppua selittelylle ja vitkastelulle koronan torjunnassa.

14.12.2021 22:15 | Päivitetty 14.12.2021 23:11

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ei pehmoile koronaepidemian jatkuvasti pahenevan uhan edessä. Kiuru korosti tiistai-illan Ylen A-Studiossa sitä, että Suomella on nyt kiire.

– Ihmisten rokotesuoja alkaa hiipua, ja meidän täytyy tunnustaa se, että meillä on miljoonia suomalaisia jo, jotka ovat sillä rajalla, että tällä rokotteella enää pystytään suojelemaan ihmisiä. Sen takia on aika kolmansien rokotuksien ottamiselle, Kiuru sanoi Ylellä.

– Selitykseksi ei auta, että ihmiset ovat suojaamattomia. Meidän täytyy etsiä nyt uusia ratkaisuja.

Kiurun mukaan tiistaina kokoontunut ylimääräinen ministeriryhmä esittää kokonaan uusia toimia, jotta rokotustahtia voidaan kiihdyttää. Tavoitteena on saada apua kunnille, jotka eivät yksin kykene rokottamaan kansalaisia kyllin tehokkaasti.

Esityksen mukaan ”rokotustalkoisiin” kutsutaan terveydenhuoltoalan eläkeläiset ja opiskelijat, mutta myös paljon muita.

– Minusta on aivan selvää, että joudumme kysymään myös lähihoitajakoulutuksen omaavia ihmisiä tarjoamalla heille muutaman tunnin päivitys tähän rokottamiseen, Kiuru sanoi Ylellä.

Kiuru toivoo myös puolustusvoimilta joustoa avun saamiseksi sekä jäljitykseen että rokotuksiin.

Kiurun mukaan talkooavusta on lähestytty kansalaisjärjestöjä, Sostea alan kattojärjestönä, mutta myöskin yksittäisiä järjestöjä kuten Punaista ristiä.

– Se ei ole mahdollista, että tämä rokotemasiina ei käynnisty. Nyt on kiire, Kiuru sanoi Ylellä.

Kiuru korosti myös työterveydenhuollon roolia 1,9 miljoonan suomalaisen rokottamisessa.

Ulkomailta lähestyvän hyökyaallon myötä myös rajojen terveysturvallisuus on Kiurun listalla korkealla. Luvassa on uusia linjauksia EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien maahantulon kiristämiseen.

Hallitukselle tehdyn esityksen mukaan ulkopuolelta tulevat pääsisivät maahan vain alle 48 tuntia vanhalla ennakkotestitodistuksella.

Lisäksi pakolliset terveystarkastukset ovat laajenemassa ainakin kaikille Tanskasta, Norjasta ja Iso-Britanniasta saapuville matkustajille. Kyseisissä maissa uusi omikron-virusmuunnos on levinnyt voimakkaasti.

Päätöksiäkin on tehty. Kiuru kertoi A-studiossa, että STM ja THL tulevat antamaan kaikille Suomeen tuleville matkustajille tulomaasta riippumatta suosituksen tekemään kotitestin määränpäähän saavuttuaan. Tämä koskisi kaikkia matkustajia, niin suomalaisia kuin EU- ja Schengen-alueelta saapuvia, jotka eivät ole esittäneet ennakkotestitodistusta.

– Näin voimme varmistua, että jokainen, joka maailmalta tulee kotiin, on varmistanut, että tuliaisia ei tule.

Kiuru vihjasi, että suositusten lisäksi tulossa voi olla vieläkin kovempia toimia. Edessä voi olla EU- ja Schengen -alueiden sisärajavalvonta ja pakolliset terveystarkastukset.

– Jos emme lähde siitä periaatteesta, että me yritämme suojautua, niin tulemme epäonnistumaan. Tämä hyökyaalto tulee olemaan niin kova.

– Tärkein periaate on se, että virus otetaan rajalla kiinni ja yhteiskuntaa pyritään pitämään auki. Jos me emme pysty tästä pitämään kiinni, me joudumme maan sisällä erittäin vaikeisiin ja koviin rajoituspäätöksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?