Ajatuspajan johtaja Risto E.J. Penttilä Ylellä: Suomi voi pian joutua päättämään Nato-jäsenyydestä, jos Ukrainassa syttyy sota

Nordic West Office-ajatuspajan johtaja Risto E.J. Penttilä esitti kovan näkemyksen Suomen Nato-jäsenyydestä.

Kansainvälisiin kysymyksiin keskittynyt konsulttitoimisto Nordic West Officen johtaja Risto E.J. Penttilä oli vieraana A-talkissa.

Ylen A-talkissa esiintynyt Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä esitti kovia näkemyksiä Suomen Nato-jäsenyydestä torstai-iltana.

Nordic West Office on kansainvälisiin kysymyksiin keskittynyt konsulttitoimisto ja ajatuspaja. Sen johtaja Penttilä esitti, että mikäli Yhdysvaltojen ja Venäjän kiristyvät suurvaltasuhteet saavat sodan leimahtamaan Ukrainassa, voisi Suomi joutua tiukan paikan eteen.

Venäjä on viime aikoina keskittänyt merkittävän määrän sotilaallista voimaa Ukrainan rajoille.

Lue lisää: Brittiasiantuntija listaa BBC:llä kolme todennäköisintä vaihtoehtoa Ukrainan konfliktissa – Putinin ei uskota perääntyvän

Lue lisää: Joe Biden varoitti Putinia ennennäkemättömistä pakotteista, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

– Suomen kannalta tämä tarkoittaa pahimmillaan sitä, että Suomi joutuu tekemään päätöksen Nato-jäsenyydestä seuraavien kuukausien aikana, Penttilä sanoi Ylellä.

Penttilä perustelee tätä siten, että jos tilanne kärjistyy talvella, tullaan tilanteeseen jossa Venäjä ja länsimaat päätyvät pakotteiden ja vastapakotteiden kierteeseen. Pakotteet eivät tule riittämään, Penttilä sanoo.

– Mitä Nato tekee? Sotaan ei lähdetä, se on selvä. Sen pitää jotenkin osoittaa, että olemme yhtenäisiä ja vahvoja. Silloin Suomelle tulee kysymys, että oletteko mukana vai ette.

Penttilä huomautti, että tämä on yksi täysin mahdollinen skenaario. Siihen hän ei ottanut kantaa, kuinka todennäköinen se on.

– Tilanne on paljon vakavampi, kuin Suomessa keskustelemme. Tämä voi johtaa siihen, että helmi-maaliskuussa keskustellaan suoraan Yhdysvaltojen kanssa Nato-jäsenyydestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?