Testien ja -tartuntojen määrä kasvaa, tehohoidon kuormitus kaksinkertaistui – tämä on Suomen koronatilanne nyt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona­testien ja -tartuntojen määrä kasvaa, tehohoidon kuormitus kaksin­kertaistui – ”Kuoleman riski suhteessa tapaus­määriin ei ole noussut”

Omikrontapauksia on todettu yhteensä yhdeksän. Tilannekatsauksen hetki hetkeltä -seuranta löytyy artikkelin lopusta.

9.12.2021 7:42 | Päivitetty 9.12.2021 11:22

Suomessa koronaviruksen tapausmäärät ovat olleet nousussa useita viikkoja, kertoo johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Viikoittainen raportoitu tapausmäärä on kaksinkertaistunut loka-marraskuun vaihteesta.

Myös testausaktiivisuus on ollut nousussa jo usean viikon ajan. Sosiaali- ja terveysministeriön johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan myös testaamisen määrä on lähes kaksinkertaistunut, mutta positiivisten testien osuus ei ole laskenut. Viime viikolla positiivisten testien osuus oli 6,4 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin kahdella edellisellä viikolla.

Sairaalahoidon kuormitus jatkuu korkealla tasolla, ja tehohoidon kuormitus on kaksinkertaistunut lokakuun loppuun verrattuna. Viime viikolla tehohoitoon tuli 39 uutta koronaviruspotilasta. Tätä edeltävien viikkojen aikana uusien tehohoitopotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut 20 ja 35 potilaan välillä.

Tehohoidon painopiste on siirtynyt Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen ulkopuolelle. Voipio-Pulkin mukaan noin kaksi kolmasosaa tehohoitopotilaista on nyt muualla Suomessa.

Täysin rokotettujen osuus on kasvanut sairaalahoidossa olevista, mikä on Salmisen mukaan odotettua. Suhteellisesti sairaalaan joutuu kuitenkin todennäköisemmin rokottamattomana.

– Julkisuudessakin on käsitelty sitä, että kuolemantapaukset ovat nousseet. Ne ovat nousseet, mutta kuoleman riski suhteessa tapausmääriin ei ole noussut, Salminen sanoi tilannekatsauksessa.

Omikronmuunnostapauksia on todettu Suomessa tähän mennessä yhdeksän. Useita epäilyjä on tutkittavana.

STM:n osastopäällikön Taneli Puumalaisen mukaan valmisteilla on hallituksen esitys työelämän koronapassista. Asiasta keskustellaan työnantaja- ja työntekijäosapuolten yhteisneuvotteluissa.

ISTV:n suora lähetys tilannekatsauksesta on nyt päättynyt.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?