Miessotilas nöyryytti naissotilasta varusmiesten edessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miessotilas nöyryytti naissotilasta varusmiesten edessä

Nainen joutui esittämään koiraa. Hänen kaulaansa laitettiin hihna.

Helsingin hovioikeus antoi tuomion keskiviikkona.

8.12.2021 13:35

Helsingin hovioikeus tuomitsi kokeneen ylikersantin kolmen vuoden takaisesta koiraepisodista 20 päiväsakkoon. Se teki hänen tuloillaan 520 euroa.

Mies koulutti varusmiehiä sotakoiraohjaajiksi. Kesken harjoituksen hän pyysi naisen apuunsa. Nainen oli hiljattain lopettanut varusmiespalveluksensa, ja nyt hän työskenteli sopimussotilaana. Naisen sotilasarvo oli kersantti.

Mies pyysi naisen yllättäen kontilleen viereensä, ja käski tämän esittämään koiraa. Tästä ei oltu sovittu etukäteen. Mies laittoi naisen takinkaulukseen koulutushihnan.

Mies näytti esimerkiksi, miten koiraa innostetaan puremistilanteessa. Samalla mies taputti koiraa esittänyttä naista käsivarren tai olkapään alueelle, ja huusi ”hyvä tyttö -tapaisia” ilmauksia.

Mies havainnollisti myös, miten koira viedään pois suojelutilanteessa. Mies pyysi naista nousemaan, mutta hihna irtosi toistuvasti. Kiellosta huolimatta mies sitoi hihnan naisen kaulan ympärille. Hihna kiristi naista epämiellyttävästi.

Kuten koirille kerrotaan, mies sanoi naiselle ”vapaa”. Samalla mies otti hihnan pois kaulalta ja koulutus päättyi. Se kesti noin 15–20 minuuttia.

Nainen koki tilanteen nöyryyttävänä. Hovioikeus oli tästä samaa mieltä. Mies syyllistyi esimiesaseman väärinkäyttämiseen.

Mies ja valtio joutuvat yhteisvastuullisesti maksamaan naiselle kärsimyksestä 800 euroa ja tilapäisestä haitasta 2 000 euroa. Valtio ja mies joutuvat maksamaan myös naisen vajaan 1 500 euron terapiakustannukset.

41-vuotias mies joutuu maksamaan myös naisen oikeudenkäyntikuluja käräjä- ja hovioikeudesta. Ne nousevat useisiin tuhansiin euroihin.

Hovioikeus antoi tuomion keskiviikkona, eikä se ole siten lainvoimainen. Rikos tapahtui Kankaanpäässä elokuussa 2018.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?