Kankaanpään ”natsiporukan” epäillään varastaneen pitkä­piippuisia aseita kesämökiltä

IS:n tietojen mukaan pitkäpiippuiset aseet olivat käytöstä poistettuja, mutta edelleen toimintakuntoisia. Mökkimurto tehtiin Jämijärvellä lokakuussa 2018.

Poliisi tiedotti terrorismitutkinnasta ja kotietsintöjen tuloksista perjantaina.

7.12.2021 17:12

Kankaanpään terrorismiepäilyistä vangitut nuoret miehet ovat IS:n tietojen mukaan kolme vuotta sitten murtautuneet kesämökkiin ja varastaneet sieltä aseita, joiden poliisi epäilee nyt liittyvän terroristiseen suunnitelmaan.

Kankaanpään lähistöllä Jämijärvellä sijaitsevalta kesämökiltä vietiin vuoden 2018 lokakuussa neljä pitkäpiippuista asetta. IS:n tietojen mukaan pitkäpiippuiset aseet olivat käytöstä poistettuja, mutta edelleen toimintakuntoisia.

Aseet oli viety kesämökkirakennuksessa sijaitsevasta asekaapista, joka oli hajotettu. Murtautujat olivat muutoinkin sotkeneet paikkoja kiinteistöllä, mutta aseiden lisäksi muuta irtainta ei ollut viety tai enemmälti pengottu.

Teosta syntyy vaikutelma, jonka mukaan murtautujat ovat tienneet mitä ja mistä he ovat etsineet. Jämijärveläisessä niemennokassa tien päässä sijaitsee useita mökkikiinteistöjä, mutta vain yhteen niistä oli murtauduttu. Tarkka tapahtuma-aika sijoittuu torstain ja lauantain väliselle ajalle 18.–22. lokakuuta vuonna 2018.

Mökkialuetta kuvaillaan rauhalliseksi, joten murto näyttäytyi poikkeuksellisena asiasta tietävien silmissä. IS:n tietojen mukaan mökin omistaja ja epäillyt nuoret miehet eivät ole tunteneet toisiaan entuudestaan.

– Onneksi poliisi sai aseet talteen, eikä niitä päästy käyttämään, IS:n lähde sanoo.

Osa mökiltä varastetuista ja epäiltyjen hallusta takavarikoiduista aseista oli nähtävissä valokuvista, joita poliisi esitteli perjantaisessa Kankaanpään terrorismiepäilyyn kytkeytyvässä tiedotustilaisuudessaan.

Poliisi julkaisi perjantaina kuvia aseista ja räjähteistä, joita terrorismiepäiltyjen hallusta on takavarikoitu jo joulukuussa 2019. Osa kuvassa näkyvistä aseista on viety jämijärveläisestä mökistä murron yhteydessä lokakuussa 2018.

Lue lisää: Radikalisoituminen näkyi jo lukiossa – terrorismista epäillyt nuorukaiset tunnettiin Kankaanpään ”natsi­porukkana”

Jämijärveläiseltä mökiltä vietyjen aseiden kohtalo selvisi noin vuotta myöhemmin, kun poliisi löysi ne kotietsinnässään loppuvuonna 2019.

Tammikuussa 2020 poliisi tiedotti epäilevänsä nuorten kankaanpääläismiesten joukkoa törkeästä ampuma-aserikoksesta, räjähderikoksesta ja varkaudesta. Epäiltyjen hallusta takavarikoitiin poliisin mukaan ”huomattava määrä” ampuma-aseita, patruunoja ja räjähteitä.

Viisikkoa vaadittiin raskaiden rikosepäilyjen vuoksi vangittavaksi tammikuussa 2020. Tuolloisista vangitsemistiedoista selviää, että epäiltyjen ampuma-ase ja räjähderikosten tekoaika ajoittui vuoden 2019 loppupuoliskolle Jämijärvelle. Epäillyn varkauden ajankohta puolestaan oli täsmälleen sama kuin Jämijärven mökkimurrossa, eli 18.–20. lokakuuta 2018.

Vangitsemistietojen perusteella mökkimurrosta epäiltiin neljää Kankaanpään terrorismiepäiltyjen viisikkoon kuuluvaa miestä. Yksi viisikon jäsen, 25-vuotias mies, vältti varkausepäilyn kokonaan.

Koko joukko vangittiin tammikuussa 2020, mutta sittemmin he pääsivät vapaaksi tutkintavankeudesta. Esitutkinta ei edennyt syyteharkintaan, mutta poliisi jatkoi epäiltyjen seuraamista.

Poliisi julkaisu perjantaisessa tiedotustilaisuudessa terrorismitutkintaan liittyvän kuvan.

Lue lisää: Paikalliset tyrmistyivät Kankaanpään terrorismi­epäilystä: ”Eletään tämmöisessä lintu­kodossa”

Perjantaina poliisi tiedotti epäilevänsä samaa joukkoa terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Viisikko vangittiin perjantaina. Neljä heistä vangittiin todennäköisin syin rikoksesta epäiltyinä. Viides, mökkimurtoepäilyt välttänyt 25-vuotias mies vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella.

Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut, mistä epäiltyjen hallusta takavarikoidut räjähdeaineet ja aseet ovat peräisin. IS ei myöskään tiistaina tavoittanut tapauksen tutkinnanjohtajaa vahvistamaan lisätietoja mökistä viedyistä aseista.

Lue lisää: 5 avointa kysymystä Kankaanpään terrorismi­epäilystä – miksi epäillyt otettiin kiinni juuri nyt?

Vangittu viisikko koostuu kahdesta 26-vuotiaasta, kahdesta 25-vuotiaasta ja yhdestä 23-vuotiaasta miehestä. Osoitetietojen perusteella he asuvat pienillä paikkakunnilla Kankaanpäässä ja sen lähiympäristössä.

IS kertoi aiemmin, että toisen 26-vuotiaan jäsenen kotiosoitteeseen Kankaanpäässä on rekisteröity noin kaksi kuukautta sitten aatteellinen yhdistys. 26-vuotias toimii yhdistyksen sihteerinä.

Puheenjohtajana puolestaan toimii 25-vuotias mies ja rahastonhoitajana hänen 23-vuotias pikkuveljensä, eli porukan nuorin jäsen.

Yhdistysrekisteriin toimitettujen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoitus on ”kohottaa jäsentensä fyysistä kuntoa ja terveyttä sekä herättää heissä oikeaa urheiluhenkeä ja pysyvää harrastusta potkunyrkkeilyyn ja muuhun vastaaviin kamppailulajeihin sekä luoda harrastukselle sopiva ympäristö”.

Säännöissä todetaan, että tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys ”neuvoo ja ohjaa jäseniään” sekä ”pyrkii järjestämään käyttöönsä tilat, joita yhdistyksen jäsenet voivat käyttää”.

Lue lisää: Täällä terrorismista epäillyt nuorukaiset asuvat – heitä yhdistää yksi asia

IS:n tekemien lukuisten haastatteluiden perusteella viisikko tunnettiin paikkakunnalla yleisesti ”natsiporukkana”, jotka myös toivat esiin ideologiaansa erinäisissä yhteyksissä.

Kankaanpään rikoskokonaisuudessa on kyse Suomen ensimmäisestä äärioikeistoon liittyvästä terrorismiepäilystä. Suojelupoliisin mukaan ryhmä edustaa hyvin äärimmäistä akselerationistista äärioikeistolaisuuden suuntausta.

Suuntauksen pyrkimyksenä on kiihdyttää terrori-iskulla yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa väkivaltaa.

Lue lisää: Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on vaaninut jo pitkään – suojelupoliisi varoittanut ilmiöstä useita kertoja viime vuosina

Raskaat rikosepäilyt on otettu hämmentyneinä vastaan noin 11 000 asukkaan Kankaanpäässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?