Olisiko Sanna Marinin pitänyt toimia toisin? Oikeus­oppineelta tyly arvio

THL:n asiantuntijan mukaan ohjeistus riippuu siitä, mikä pääministeri Marinin rokotussuoja on ja minkälaiseksi tartunnan riski on arvioitu. Oikeusoppinut kuuluttaa maalaisjärkeä ja kyseenalaistaa pääministerin harkintakyvyn.

Asiantuntijat kyseenalaistavat Marinin päätöksen jatkaa normaalielämää korona-altistumistiedon saamisen jälkeen.

6.12.2021 15:44

Pääministeri Sanna Marin (sd) altistui koronavirukselle kokoustettuaan ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa perjantaina.

Haavisto sai positiivisen koronatuloksen lauantaina. Marin sai kuulla altistumisesta kesken illanvieton, mutta jatkoi iltaa valtiosihteerin ohjeistuksen mukaan normaalisti ilman mitään varotoimia.

Tunnustettu ihmisoikeusjuristi, suomalainen Martin Scheinin ottaa kantaa Marinin illanviettoon Twitterissä.

Tänään Marin on jäänyt kotiin, eikä osallistunut muun muassa Helsingin Tuomiokirkossa järjestettyyn itsenäisyyspäivän perinteiseen juhlajumalanpalvelukseen.

Ihmisoikeusjuristi Martin Scheinin arvostelee Twitterissä molempien ministereiden harkintakykyä noudattaa koronatilanteen edellyttämää varovaisuutta tällä viikolla.

Marinin illanvieton jatkaminen ja tavoittamattomissa oleminen on herättänyt mediassa ja sosiaalisessa mediassa ihmettelyä. Eikö pääministerin turvallisuus ole Suomelle niin tärkeä asia, että työpuhelin pitäisi ehdottomasti olla mukana myös vapaa-illanvietossa?

Lue lisää: Pääkirjoitus: Sanna Marinin harkinta petti – pääministeri on yökerhossakin pääministeri

Scheinin näpäyttää sekä Haavistoa että Marinia harkintakyvyn puutteesta. Hän pitää twiitissään todennäköisenä, että lääkäri ei ole määrännyt kumpaakaan karanteeniin tartuntalain nojalla.

Juristin mielestä omikronmuunnoksen ilmaantumisen pitäisi herättää päättäjiäkin käyttämään vakaampaa harkintaa kokouksiin osallistumisissa ja työmatkustelussa. Näin ollen hän kyseenalaistaa molempien ministereiden nauttiman luottamuksen.

– On siis todennäköistä, että molemmat ovat toimineet lain ja voimassa olevien suositusten mukaisesti, mutta myös täysin hölmösti. Heidän jatkamisensa tehtävissään on poliittisen vastuunalaisuuden eli eduskunnan luottamuksen asia, Scheinin twiittasi.

THL:n johtava asiantuntija Hanna Nohynek kertoo, että ohjeistus on paikallisen tartuntatautiviranomaisen työkenttää.

– Tässä Marinin tilanteessa ohjeistus riippuu siitä, mikä hänen rokotussuojansa on ja minkälaiseksi tartunnan riski on arvioitu, Nohynek sanoo.

Ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että THL:n ohjeistuksen mukaan täyden rokotesarjan omaavan henkilön ei tarvitse altistustilanteessa käydä edes koronatestissä, mikäli oireita ei ole.

Covid-19-testaus ei pääsääntöisesti koske täysin rokotettuja oireettomia henkilöitä, eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun koronavirusinfektion edeltävän 6 kuukauden aikana.

Lue lisää: Kansanedustajat vastasivat Marinin ravintola­kohuun – Halla-aho: ”Eikö hän muka älyä sitä ilman ohjeistustakin?”

Lue lisää: Marin kommentoi IS:lle iltaa, jona hän oli altistuneena ravintolassa: ”En alkanut sitä kyseen­alaistamaan”

Periaatteessa, jos hän pääministeri saanut kaksi rokoteannosta, sovelletaan Nohynekin mukaan tätä ohjetta. Sen mukaan Marinin ei olisi edes tarvinnut käydä testissä.

Toisaalta valtioneuvoston turvallisuuspäällikkö oli antanut samana iltana ohjeistuksen välttää kontakteja. Viestit eivät pääministerin omien sanojen mukaan koskaan tavoittaneet häntä.

THL:n ohjeistus on erilainen koskien henkilöitä, jotka eivät ole täysin rokotettuja ja ovat saaneet koronaan viittaavia oireita.

Oireiset henkilöt, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua covid-19-infektiota viimeisen 6 kuukauden aikana, suositellaan testattavan mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua.

Lue lisää: Virasta eroamisia ja sakkoja: Näin on käynyt Euroopassa poliitikoille, jotka ovat sählänneet korona­rajoitusten kanssa

Täysin rokotettujen oireisten testaus suositellaan tehtävän paikallisen tartuntatautiviranomaisen riskinarvion perusteella.

IS kysyi vielä THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekiltä tuleeko omikron muuttamaan ohjeistusta, mutta niistä ei ole vielä varmuutta.

– Miten omikron tulee näitä ohjeita muuttamaan, on vielä liian varhaista sanoa. Odotamme tietoja sen tartuttavuudesta, sekä riitä, kuinka hyvin rokotussuoja toimii sen suhteen, Nohynek sanoo.

THL:n ohjeet siitä, miten toimia altistustilanteessa löytyy sivuilta: www.thl.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?