Marin kommentoi IS:lle iltaa, jona hän oli altistuneena ravintolassa: ”En alkanut sitä kyseen­alaistamaan”

Pääministeri Marin kertoi IS:lle, että ohjeistus välttää ihmiskontakteja saapui työpuhelimeen, joka ei ollut hänellä mukana illanvietossa.

Sanna Marin kertoi IS:lle, että oli saanut ohjeistuksen välttää ihmiskontakteja toiseen työpuhelimeen, eikä tieto tavoittanut häntä ajoissa.

6.12.2021 1:19

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi IS:lle saaneensa tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston koronatartunnasta kesken ystävien kanssa vietetyn ravintolaillan lauantaina.

Tiedon välitti valtiosihteeri Henrik Haapajärvi.

– Valtiosihteeri soitti illan aikana minulle eduskunnan puhelimeen ja kertoi suullisesti, ettei valtioneuvoston jäseniin kohdistu tarvetta karanteeniin. Ohjeistus on siis tullut suullisesti, enkä ole sitä alkanut kyseenalaistamaan, Marin kertoi IS:lle myöhään sunnuntaina.

Valtioneuvoston turvallisuusosasto lähetti lauantaina kaksi tekstiviestiä, joissa kerrottiin Haaviston tartunnasta ja kehotettiin välttämään lähikontakteja. Iltalehden tietojen mukaan ne lähetettiin noin kello 20 ja 22.

Marin kertoo, että hänellä on kaksi työpuhelinta – eduskunnan ja valtioneuvoston. Vain toinen niistä oli pääministerillä mukana vapaaillan vietossa.

Marinin juhlimisesta kertoi ensimmäisenä Seiska.

Milloin näitte valtioneuvoston turvallisuuspäällikön lähettämän tekstiviestin?

– Vasta tänään sunnuntaina. Olin mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa ulkona syömässä, eikä minulla ollut valtioneuvoston puhelinta mukana.

Miksi toinen työpuhelin ei ollut mukananne?

– Molemmat puhelimet ovat yleensä mukana, mutta nyt vapaailtana niin ei ollut. Aamulla vasta luin toisen puhelimen viestejä ja huomasin nuo samalla.

Ette siis ole saanut tietoa siitä, että teidän tulisi välttää ihmiskontakteja oltuanne samassa tilassa perjantaina sairastuneen Haaviston kanssa?

– En ole. Minut on eilen illalla informoitu näin, eli annettu erilaiset ohjeet.

– Kaikki meistä on rokotettu kahdesti, eli vaikka olisi altistunut, saa jatkaa elämää normaalisti. Ellei tartuntatautilääkäri ole määrännyt toisin. Samat säännöt koskevat kaikkia suomalaisia.

Sunnuntaina valtioneuvosto kertoi turvallisuusjohtajan ohjeistaneen ministereitä ja eräitä virkamiehiä varotoimenpiteenä välttämään kontakteja toistaiseksi. Marin harmittelee IS:lle tilannetta ”erittäin ikäväksi”.

– Ilman muuta olisin toiminut toisella tavalla, jos tämä tieto (valtioneuvoston turvallisuuspäällikön laatima ohjeistus) olisi minut tavoittanut.

– Luotin siihen, että puhelimitse saamani tiedon ja täyden rokotesarjan myötä ei ollut tarvetta erityistoimille.

Milloin kuulitte Haaviston tartunnasta?

– Haaviston tartunnasta olen kuullut samassa puhelussa valtiosihteeriltä. Silloin myös kuulin, ettei meille muille tule erityistoimenpiteitä.

Kuinka lähellä olette olleet Pekka Haavistoa perjantain kokouksessa?

– Olen ollut samassa tilassa, mutta emme ole olleet niin läheisissä kontakteissa. Mikä on minun ja ulkoministerin tarkka välimatka ollut, sitä en osaa sanoa.

Marin kertoi jo aiemmin käyneensä sunnuntaina koronatestissä, jonka tulos oli negatiivinen. Hän aikoo mennä toiseen testiin itsenäisyyspäivänä.

– Olen saanut negatiivisen koronatestin tänään, enkä siten ole voinut tartuttaa muita eilen.

– Aion mennä vielä huomenna uuteen testiin ja jos sekin on negatiivinen, jatkan töitä normaalisti. Siihen saakka vältän kontakteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?