Radikalisoituminen näkyi jo lukiossa – terrorismista epäillyt nuorukaiset tunnettiin Kankaanpään ”natsi­porukkana”

Ilta-Sanomien haastattelemien henkilöiden mukaan kaksi lukion käynyttä erottuu kolmen muun joukosta.

7.12.2021 7:00

Mukavia poikia. Työssä käyviä ihmisiä. Asiallisia ja fiksuja. Aatteen miehiä. Natsiporukka.

Näin Ilta-Sanomien haastattelemat tutut kuvailevat viittä noin 25-vuotiasta miestä, jotka Satakunnan käräjäoikeus vangitsi viime perjantaina epäiltynä Suomen historian ensimmäisessä äärioikeistoon liittyvässä terrorismitutkinnassa.

Neljää heistä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta. Yhtä miehistä epäillään vain valmistelurikoksesta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kaikki viisi epäiltyä kuuluvat samaan kaveriporukkaan, johon on kuulunut muitakin henkilöitä. Porukka muodostui nykyiseen muotoonsa hiljalleen useiden vuosien aikana. Osa epäillyistä tunsi toisensa lapsesta asti.

Kaikki laajempaan kaveriporukkaan kuuluneet eivät jakaneet äärioikeistolaisia ajatuksia, mutta viiden hengen ryhmä tunnettiin Kankaanpäässä IS:n haastattelemien henkilöiden mukaan ”natseina” ja ”natsiporukkana”. Porukka oli tuttu näky katukuvassa ja kuntosalilla.

– He ovat kyllä aatteen miehiä, mutta ei se heitä ihmisinä pahenna. Se on heidän oma asiansa niin kauan, kunnes alkaa löytyä pommeja ja tykkejä.

Epäiltyjen porukka oli tuttu näky Kankaanpään keskustassa.

Kaksi epäiltyä on valmistunut ylioppilaaksi paikallisesta lukiosta. Kaksi muuta taas ovat veljeksiä, joilla on hieman ikäeroa. Kaikki miehet ovat syntyneet vuosien 1995–1998 aikana.

Lukiosta valmistuneet ovat olleet kavereita jo pienestä pitäen. Entiset oppilaat kuvailevat heitä fiksuiksi ja mukaviksi, ajoittain hauskoiksikin.

Molemmat opiskelivat saksaa.

– Hänellä (nuoremmalla epäilyllä) oli oma kopionsa Mein Kampfista. Natsi-Saksan lippu löytyi seinältä ripustettuna ja muutakin törkyisempää.

Vanhempi käytti lukiossa hyvin tavallisia nuorten miesten vaatteita, mutta joitain vuosia myöhemmin hänenkin vaatetuksensa vaihtui skinheadien suosimiin pilottitakkiin ja maihinnousukenkiin. Samalla muuttui hiustyyli.

Nuoremman pukeutumistyyli oli ollut tällainen jo yläasteelta asti, mutta lukion aikana hänen mielipiteensä muuttuivat selvästi äärioikeistolaisiksi.

– Heillä alkoi olla epäironisia, myönteisiä mielipiteitä natsismista ja rasismista.

Kumpikaan ylioppilaista ei kuitenkaan tuonut näitä mielipiteitään mitenkään julki, ellei erikseen keskusteltu jostakin niihin liittyvästä asiasta, esimerkiksi politiikasta, lähteet kertovat.

Kielten opiskelun lisäksi lukion käyneitä epäiltyjä kiinnosti historia, etenkin sotahistoria. He uskoivat ainakin jossain määrin äärioikeiston keskuudessa suosittuihin salaliittoteorioihin esimerkiksi Natsi-Saksan juutalaisvainojen todenmukaisuudesta ja holokaustista.

– Mitään mikrosiruja pelkääviä foliohattuja he eivät olleet. Eivät myöskään mitään peräkammarin poikia, vaan ihan asiallisia, töissäkäyviä ihmisiä.

Lue lisää: Täällä terrorismista epäillyt nuorukaiset asuvat – heitä yhdistää yksi asia

Lue lisää: 5 avointa kysymystä Kankaanpään terrorismi­epäilystä – miksi epäillyt otettiin kiinni juuri nyt?

Molemmat pärjäsivät lukiossa ja saivat kursseista hyviä numeroita näkemättä suurta vaivaa opintojen eteen, yksi lähteistä kuvailee. Hänelle jäi mielikuva siitä, etteivät he kokeneet opiskelua tärkeäksi.

Vanhempaa ylioppilasta kuvaillaan muun muassa todella fiksuksi ja analyyttiseksi.

– Ajattelin, että hän pääsee suoraan lukiosta yliopistoon. Kaikki oli hänelle helppoa, mutta koulu oli jonkinlaista pakkopullaa. Hän ei kuitenkaan tuonut fiksuuttaan mitenkään esittelemällä esille.

Vihteljärven aluetta Kankaanpään seudulla. Osa epäillyistä on kotoisin Vihteljärveltä.

Epäiltynä olevia veljeksiä IS:n lähteet taas kuvailevat lukiolaisia ”villimmiksi pojiksi”, joilla oli koko ajan ”aggressio päällä” ja tarve tehdä jotakin tyhmää.

– Sanotaan niin, että he eivät olleet ollenkaan niin akateemisesti lahjakkaita.

Siinä missä lukiolaiset eivät pitäneet suurta ääntä aatteistaan, veljesten koko identiteetti tuntui perustuvan uusnatsi-ideologialle.

Veljesten puheenaiheet pyörivät aina uusnatsijuttujen ympärillä. He toivat näitä juttuja esiin, vaikka puhe olisi ollut jostain ihan muusta, lähde kertoo.

Veljeksillä on rikostuomioita. Vanhempi syyllistyi nyrkkiraudalla tehtyyn pahoinpitelyyn vuonna 2014. Uhriksi joutui grillin edustalla hänen päälleen käynyt henkilö. Seuraavana vuonna hän näpisti paikallisesta myymälästä videokameran.

Vuonna 2019 nuorempi veli ja nuorempi lukion käyneistä pahoinpitelivät ravintolan edustalla miehen, joka löi ensin toista heistä nyrkillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?