7-vuotias poika hukkui Porvoon uimahallissa – tällainen tilanne tragediaa edelsi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tällainen tilanne Porvoon uimahalli­tragediaa edelsi: Kukaan ei huomannut, kun uima­taidoton 7-vuotias kahlasi syvälle ja vajosi minuuteiksi veden alle

Lasten iltapäiväkerho päättyi järkyttävällä tavalla viime vuoden marraskuussa Porvoossa.

Porvoon uimahallilla suruliputettiin viime marraskuussa pikkupojan kuoleman vuoksi.

2.12.2021 14:30

Syyttäjä tiedotti torstaina, että kahta henkilöä vastaan on nostettu syyte Porvoon uimahallissa noin vuosi sitten tapahtuneesta hukkumistapauksesta.

Syytteen kuolemantuottamuksesta saivat mies ja nainen, jotka toimivat lasten iltapäiväkerhon ohjaajina.

Rikoksesta epäiltiin alkujaan kuutta henkilöä, joista neljä vältti syytteet kokonaan.

Lue lisää: Lapsi hukkui Porvoon uima­hallissa – kahdelle syytteet kuoleman­tuottamuksesta

7-vuotias poika hukkui uimahallin aaltoaltaassa 5. marraskuuta viime vuonna. Syyttämättäjättämispäätöksistä ilmenee, millaiset olosuhteet Porvoon uimahallissa tapahtumahetkellä vallitsivat.

Uimahallissa oli noin kello kolmen aikaan iltapäivällä alkanut lasten iltapäiväkerho, johon osallistui kymmenen lasta. Iltapäiväkerholaisten joukkoa valvoi kaksi kokenutta ohjaajaa.

Kerhotoiminta oli ollut käynnissä vuodesta 2016 saakka.

Aluksi kaikki kerhon lapset olivat lastenaltaassa, jonka jälkeen osa lapsista oli siirtynyt niin sanottuun aaltoaltaaseen. Kolme uimataidotonta lasta, joihin myös 7-vuotias poika lukeutui, siirtyivät kahluualtaaseen.

Tässä vaiheessa iltapäiväkerhon ohjaajat olivat jääneet aaltoaltaan päätyyn vahtimaan siellä olevaa lapsijoukkoa.

Hetken kuluttua 7-vuotias poika oli kenenkään huomaamatta noussut kahluualtaasta ja kävellyt aaltoaltaaseen, joka syveni toista päätyä kohden.

Vesi oli pojalle liian syvää ja hän vajosi pinnan alle. Uimahallin valvontakamera­tallenteista selvisi, että lapsi oli ollut veden alla noin 4,5 minuuttia.

Pojan muistoa kunnioitettiin lukuisin kynttilöin Porvoossa viime vuonna.

Kun lapsi oli saatu ylös altaasta, uimavalvojat aloittivat elvytyksen ja jatkoivat elvytystoimenpiteitä vuorotellen. Todistajana kuullun ensihoitolääkärin mukaan lasta oli elvytetty täysin oikeaoppisesti, mutta mitään ei lopulta ollut tehtävissä pojan pelastamiseksi.

Tapauksen esitutkinnassa selvitettiin muun muassa uimahallin valvontavastuita ja sitä, olisiko joku uimahallin henkilökunnasta voinut estää tapahtuneen.

Lue lisää: 7-vuotias lapsi hukkui Porvoon uimahallissa – kuutta henkilöä epäillään rikoksesta

Valvontavastuiden mukaan ryhmiin kuuluvista lapsista vastaavat ryhmien ohjaajat. Uimavalvojien tehtävänä puolestaan on valvoa käyttäytymistä ja yleistä turvallisuutta uimahallissa, sekä auttaa mahdollisissa tapaturmatilanteissa.

Syyttäjän näkemyksen mukaan uimavalvojat olivat totuttuun tapaan voineet luottaa siihen, että kokeneet kerho-ohjaajat tunsivat iltapäiväkerhoon osallistuvien lasten uimataidot ja valvoivat heitä sen mukaisesti.

Pojan siirtyminen isompaan altaaseen oli kuitenkin jäänyt ohjaajilta huomaamatta.

Kaksi työvuorossa ollutta uimavalvojaa välttivät syytteet heitteillepanosta. Niin ikään heidän esimiehensä ja liikuntapalvelupäällikkö välttivät syytteet kuolemantuottamuksista.

Iltapäiväkerhon ohjaajien kuolemantuottamussyytteitä käsitellään myöhemmin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Tapauksen esitutkinta valmistui kesäkuussa. Tutkinnanjohtaja luonnehti IS:lle aiemmin, että tapahtumien kulku saatiin nopeasti selville uimahallin valvontakameratallenteiden ansiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?