Oikeustoimittajat myönsi Valokeila-palkinnon Koskelan teinisurman avoimesta tiedottamisesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oikeustoimittajat myönsi Valokeila-palkinnon Koskelan teini­surman avoimesta tiedottamisesta

Oikeustoimittajat ry jakaa vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Rikoskomisario Marko Fobba Forss on toiminut maaliskuusta 2018 lähtien tutkinnanjohtajana ryhmässä, joka tutkii alle 18-vuotiaiden tekemät rikokset Helsingissä. Forss toimi myös Koskelan teinisurman tutkinnanjohtajana.

2.12.2021 10:39

Oikeustoimittajien yhdistys on myöntänyt vuoden 2021 Valokeila-palkinnon Koskelan murhan tutkinnanjohtajalle Marko Forssille sekä jutun syyttäjille Satu Pomoellille ja Yrjö Reenilälle.

–  Heidän avoin tiedottamisensa oli esimerkillistä poikkeuksellisessa ja erittäin arkaluontoisessa tapauksessa, jossa epäiltynä ja uhrina oli alaikäisiä nuoria. Samaan aikaan tapaus oli yhteiskunnallisesti merkittävä ja Suomen oloissa ainutlaatuinen, yhdistyksen tiedotteessa sanotaan.

Oikeustoimittajien mukaan Forss oli tavoitettavissa jopa tutkinnan intensiivisessä vaiheessa.

–  Hän tiedotti tapauksesta erittäin hyvin yksityiskohtaisissa ja avoimissa tiedotteissa.

Syyttäjiä kiitellään avoimen tiedotuslinjan jatkamisesta Koskelan murhan oikeudenkäynnissä.

–  He myös vaativat mahdollisimman avointa oikeuskäsittelyä, koska he ymmärsivät tapauksen yhteiskunnallisen merkittävyyden.

Sumuverho-palkinnon 2021 saa puolestaan Itä-Uudenmaan poliisilaitos asiakirjojen salailusta. Yhdistys kuvaa poliisilaitoksen linjauksia asiakirjojen julkisuudesta äärimmäisen salaileviksi "jopa poliisihallinnon omalla mittapuulla".

–  Poliisilaitos on tehnyt esitutkintamateriaaleihin täysin perustelemattomia salauksia ja ilmoittanut perivänsä salausperusteen sisältävästä versiosta huomattavan maksun. Maksut rajoittavat olennaisesti perustuslaissa säädetyn julkisuuden toteutumista ja heikentävät mahdollisuutta saattaa salausperusteet tuomioistuimen tutkittaviksi, yhdistys toteaa.

Oikeustoimittajien mukaan poliisilaitos on myös salannut virkamiestensä nimikirjanotteita, vaikka ne ovat lain perusteella julkisia.

–  Hävittyään asiaa koskevan kiistan hallinto-oikeudessa poliisilaitos on tehnyt uuden salauspäätöksen mutta eri perusteilla. Poliisilaitos on siten sivuuttanut sekä lainsäätäjän selkeän tahdon että tuomioistuimen lainvoimaisen päätöksen, yhdistys kertoo.

–  Tällainen viranomaisen toiminta on uhka vallan kolmijaolle ja vaarantaa jopa demokraattisen oikeusvaltion toiminnan.

Oikeustoimittajat ry jakaa vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?