Ex-kuntapoliitikko Saido Mohamedin tuomio aleni hovi­oikeudessa

Saido Mohamed nosti siskonsa lapsilisiä yli 44 000 euroa, vaikka Isossa-Britanniassa asunut sisko ei ollut niihin edes oikeutettu.

Saido Mohamed nosti siskonsa lapsilisiä yli 44 000 euroa, vaikka Isossa-Britanniassa asunut sisko ei ollut niihin edes oikeutettu.

1.12.2021 14:17

Helsingin hovioikeus alensi vihreiden ex-kuntapoliitikko Saido Mohamedin tuomiota. Hovioikeus tuomitsi Mohamedin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kätkemisrikoksesta ja rahanpesusta.

Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut Mohamedin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä rahanpesusta.

Lue lisää: Vihreiden ex-kuntapoliitikko Saido Mohamedille ehdollista vankeutta

Mohamed nosti ja käytti Britanniaan muuttaneen siskonsa suomalaiset lapsilisät vuosina 2003–2013, vaikka tiesi, ettei sisko ollut enää oikeutettu saamaan lapsilisiä Suomesta.

Kyse oli yli 44 000 eurosta. Mohamed väitti lähettäneensä rahat siskolleen, mutta oikeus ei uskonut tätä eikä siitä ollut mitään todisteita. Syyttäjä huomautti, että Mohamedilla oli tekoaikana velkoja, joihin hän tarvitsi rahaa.

Hovioikeuden mukaan tekoa ei voitu ajalta 1.6.2003–31.5.2011 lukea Saido Mohamedin syyksi rahanpesuna, koska hyötymistarkoituksessa tapahtunut rikoksella saatuun omaisuuteen ryhtyminen oli säädetty rangaistavaksi vasta 1.6.2011 voimaan tulleella lailla. Siksi tältä ajanjaksolta Mohamed tuomittiin törkeästä kätkemisrikoksesta. Rahanpesuksi katsottiin nostot tekoajalla 01.06.2011 - 30.11.2013.

Mohamed vetosi hovioikeudessa luottamustoimensa ja työnsä menettämiseen rikosepäilyn vuoksi, häneen kohdistuneeseen loukkaavaan kirjoitteluun sosiaalisessa mediassa sekä uhkailuun ja siihen, ettei hän ollut voinut liikkua turvallisesti kaupungilla ja pyysi rangaistuksensa alentamista.

Lue lisää: Itkua ja kiivailua ex-kuntapoliitikon rahanpesukäräjillä – oikeuden puheenjohtaja uhkasi heittää kaksi naista ulos salista

Hovioikeuden mukaan ei ollut kuitenkaan odottamatonta Mohamedin asema huomioon ottaen, että rikossyyte ja sitä koskeva oikeudenkäynti rangaistuksineen aiheuttivat haitallisia seuraamuksia kuten laajaa kielteistä julkisuutta sekä työtehtävien ja luottamustoimen päättymisen.

Hovioikeus katsoi kuitenkin, että rikoksen tekemisestä ja päättymisestä kuluneen huomattavan pitkän ajan vuoksi vakiintuneen käytännön mukainen rangaistus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen Saido Mohamedin nykyisen elämäntilanteenkin huomioon ottaen ja alensi rangaistusta. Mohamed ei ole syyllistynyt rikoksiin oikeuden mukaan tuon jälkeen.

Yksi hovioikeudenneuvos jätti eriävän lausunnon ja katsoi, että Mohamed olisi syyllistynyt koko kokonaisuudessa vain törkeään kätkemisrikokseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?