Mies raiskasi tytön törkeästi Espoossa

Rikokset tapahtuivat vuonna 2019. Mies uhkasi murhata tytön teon aikana. Hovioikeus langetti miehelle 6,5 vuoden vankeusrangaistuksen.

1.12.2021 13:16

Helsingin hovioikeus korotti 15-vuotiaan tytön törkeästi raiskanneen miehen tuomiota. Hovioikeus tuomitsi Aki Tapani Käyhkön, 47, törkeästä lapsenraiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta 6,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Mies määrättiin heti vangittavaksi.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus ei ollut tuominnut miestä törkeästä lapsenraiskauksesta, mutta hovioikeus katsoi miehen poikkeuksellisen törkeän menettelyn olevan sitä.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta.

Mies uhkasi murhata ja raiskata tytön teon aikana. Mies jatkoi yhdyntää tytön vastusteluista huolimatta. Tekoon liittyi nöyryyttäviä piirteitä. Mies muun muassa käskytti uhrin insestiin ja pedofiliaan liittyvään puheeseen ja yritti sitoa hänet sähköjohdolla. Tytön piti myös puhutella miestä ”isiksi”.

Tyttö pelkäsi miehen toteuttavan uhkauksensa.

Teko oli törkeä muun muassa nöyryyttävien piirteiden, yhdyntöjen suojaamattomuuden, huomattava ikäeron, alkoholin tarjoamisen sekä seksistä rahan lupaamisen takia.

Koska miehen menettely täytti samanaikaisesti sekä törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön että törkeän raiskauksen tunnusmerkistön, hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään lapsenraiskaukseen.

Mies käytti tyttöä hyväksi myös ulkotilassa, leikkimökissä.

Miehen tietokoneelta löytyi tehtyjä hakuja muun muassa sanoilla ”teen sex”.

Lainsäädännön lähtökohtana on, että alle 16-vuotias lapsi ei voi antaa pätevää suostumusta sukupuoliyhteyteen tai muuhunkaan seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Seksuaalinen hyväksikäyttö vahingoittaa aina lasta.

Mies ja tyttö olivat tavanneet satunnaisesti ennen rikoksiin johtaneita tekoja. He olivat keskustelleet esimerkiksi koulunkäynnistä ja Pokémonin pelaamisesta. Tyttö kertoi saaneensa mieheltä seksuaalisista teoista yhteensä 30 euroa ja olutta.

Mies tuomittiin maksamaan tytölle aiheuttamastaan kärsimyksestä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 21 000 euroa.

Tyttö oli erityisen haavoittuvassa asemassa elämäntilanteensa takia. Hän oli sijoitettuna. Sijoituspaikassaan hän kertoi peloistaan, että miehen uhriksi joutuisi muitakin lapsia ja häntä vielä nuorempia. Miehen tekojen johdosta tytön henkinen vointi huononi.

Mies teki rikoksensa 2019 Espoossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?