Video: Varusmiesten yli ajettiin Leopard-panssarivaunulla Jääkäriprikaatissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video: Panssari­vaunulla varus­miesten yli ajaminen sai risti­riitaisen vastaanoton

”Tässä kahden taistelijattaren tyynen rauhallinen suoritus.”

30.11.2021 14:37

Panssarivaunulla varusmiesten yli ajaminen herättää ristivetoa.

Eversti Sami-Antti Takamaa.

Sotilasammattilaisten sisäinen keskustelu alkoi, kun Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Sami-Antti Takamaa julkaisi henkilökohtaisella Twitter-tilillään videon, jossa ajetaan 55 tonnia painavalla Leopardilla arviolta noin yhdeksän varusmiehen yli.

Lähikuviin pääsee kaksi varusmiesnaista, joiden rauhallisuutta Takamaa saatetekstissä erityisesti kehuu:

”Valmiusyksikössä myös naiset pärjäävät erittäin hyvin. Joskus paremmin kuin miehet, mutta ei kerrota (nauru-emoji). Tässä kahden taistelijattaren tyynen rauhallinen suoritus, kun päällä on 55 tonnia terästä. Kovia mimmejä ja kundeja koko yksikkö.”

Soraääneksi ryhtyi Kainuun prikaatia vuosina 2012–2015 komentanut ja sittemmin Puolustusvoimien koulutuspäällikkönä palvellut ja vuonna 2014 kenraalikuntaan noussut Jukka Sonninen.

Hän kommentoi Takamaan päivitystä:

”Yliajattamista en ole ymmärtänyt vuosiin. Kahdesti on ylitseni kyllä ajettu. Rohkeustestinä aivan luokaton, koska siinä ollaan passiivisena. Kielsin kerran, kun yksi taistelija joutui sairaalaan harkitsemattoman toteutuksen johdosta. Toivottavasti ei tule uusia. En suosittele.”

Sonnisen, 61, ei ole enää aktiivipalveluksessa, Hänen työuraansa sisältyy myös virka Valtioneuvoston turvallisuuspäällikkönä.

Maavoimien koulutusosaston apulaisosastopäällikkö, everstiluutnantti Petri Sipilä kertoo sähköpostitse IS:lle Twitter-videon esittelemän yliajon olevan ”ensiarvoisen tärkeää koulutusta jalkaväen taistelijoille”.

Harjoituksen aiheena oli koulutus taistelupanssarivaunun ominaisuuksiin. Siinä tutustutaan vaunuun sisältä ja ulkoa sekä perehdytetään sotilaat vaunun kykyihin ja rajoitteisiin. Lisäksi käydään läpi varomääräyksiä.

Varusmiehille opetettiin toimintaa vihollisen panssarivaunun lähikatveessa, kuten telan edestä kierähtämistä yliajon uhatessa.

Videolla näkyvässä osuudessa koulutustapahtumaa eli yliajossa harjoitellaan ”rauhallisena pysymistä uhkaavassa tilanteessa”.

Sipilän mukaan harjoittelu ”luo itseluottamusta omiin taitoihin sekä rohkeuteen”. Se on toteutettu ”suunnitellusti, johdetusti ja turvallisesti tasaisella asfalttikentällä”.

”Riskejä voidaan pitää erittäin vähäisinä”, Sipilä toteaa.

Mikäli varusmiehellä on ”sellainen fyysinen tai psyykkinen vaiva, joka estää koulutukseen osallistumiseen turvallisesti, harjoitustapahtumaan (yliajoon) ei osallistuta”.

Sipilä kertoo yliajo-koulutusta järjestetyn sitä tarvitseville joukoille.

Sodankylään tukeutuva Jääkäriprikaati kertoo kotisivuillaan kouluttavansa joukkoja Pohjois-Suomen vaativiin olosuhteisiin.

Ja alueelliseen taisteluun erikoistuneita yksiköitä Lapin alueelle.

Prikaati kouluttaa vuosittain noin 2 200 varusmiestä ja vapaaehtoista naista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?