Arto ikuisti upean luontoilmiön Kyrönjoessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arto ikuisti upean luonto­ilmiön Kyrönjoessa: ”Todella erikoinen tapaus”

Eteläpohjalainen toimittaja uskoo viereisen saaren aiheuttaman akanvirran mahdollistaneen erikoisen luontoilmiön.

Arto Erkkilä kertoo todistaneensa vastaavaa näkyä Isossakyrössä ensi kertaa.

29.11.2021 23:37

Paikallislehti Pohjankyrön toimittaja Arto Erkkilä sai sunnuntaina vinkin lukijalta, joka kertoi nähneensä Huhmarkosken tienoilla Kyrönjoen levyisen jääpyörteen. Eteläpohjalainen nappasi dronen matkaansa ja vaikuttui suvannolle saavuttuaan perinpohjaisesti näkemästään.

– Olen tehnyt 40 vuotta paikallislehteä tällä alueella, eikä kukaan ole vielä sanonut tällaisen ilmiön tulleen tällä joella vastaan. Siinä mielessä tämä oli minullekin todella erikoinen tapaus, Erkkilä sanoo Ilta-Sanomille.

Erkkilä arvelee pyörteen muodostuneen veteen akanvirran myötä. Lähellä pyörrettä sijaitsee pieni, virtausta siirtelevä saari. Viime vuoden marraskuussa mies törmäsi samalla kohdalla kymmeniin pitsan kokoisiin jääkiekkoihin, joita virta pyöritteli valuessaan.

Erkkilä kertoo olevansa intohimoinen luontokuvaaja ja kiertävänsä Isonkyrön kotiseutuaan kamera kädessä myös virka-ajan ulkopuolella.

– Ei ole pakko päästä aina Alpeille tai Pallakselle, vaikka sinnekin on kiva mennä. Läheltä löytyy tällaisia asioita, pieniä yksityiskohtia.

Kyrönjoki on Etelä-Pohjanmaan alueen suurin joki, jonka valuma-alueeseen kuuluvat Isonkyrön lisäksi muun muassa Vaasa, Seinäjoki ja Ilmajoki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?