Hovioikeus alensi kahden hyväksikäyttäjän tuomiota – uhrit 6-vuotiaita lapsia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hovioikeus alensi kahden hyväksi­käyttäjän tuomiota – uhrit 6-vuotiaita lapsia

Uhreina oli kaksi 6-vuotiasta lasta, joita myös kuvattiin. Tuomion alentamisperusteina oli hovioikeuden mukaan mm. teon ”kertaluonteisuus” ja se, että teko oli ”tilanteen laukaisema”.

Visa Marttila Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa syyskuussa 2020.

29.11.2021 12:34

Helsingin hovioikeus lievensi kahden miehen tuomiota lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska hovioikeus ei pitänyt tekoja kokonaisuutena arvostellen törkeinä. Hovioikeus tuomitsi 61-vuotiaan Visa Matti Marttilan yhden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja 51-vuotiaan miehen samoista rikosnimikkeistä yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 51-vuotiaan miehen syyksi luettiin myös mm. huumausainerikos.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut kummankin vastaajan yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hovioikeuden mukaan miehet olivat saaneet tekoaikana kaksi 6-vuotiasta lasta katselemaan ja koskettamaan heidän sukuelimiään, mistä miehet olivat ottaneet myös valokuvia.

Tekojen katsomista törkeiksi puolsivat hovioikeuden mukaan etenkin uhrien ikä, teon kuvaaminen ja toisen vastaajan osalta asianomistajien luottamuksellinen ja riippuvainen suhde häneen. Toisaalta tapahtuma oli ollut hovioikeuden mukaan kertaluonteinen ja ”tilanteen laukaisema”, ja vastaajat olivat oma-aloitteisesti lopettaneet sen. Marttila väitti hovioikeudessa, ettei hänen teoillaan ollut seksuaalista motiivia.

Asiassa sovellettiin tekohetkellä voimassa ollutta nykyistä lievempää lakia. Teot tapahtuivat vuonna 2007. Tekoaikana miehiä ei ollut rikoksista rekisteröity. Tämä ja teosta kulunut aika huomioon ottaen hovioikeus määräsi vankeusrangaistukset ehdollisiksi. Hovioikeus piti tekijöille maksettavaksi tuomitut vahingonkorvaukset ennallaan.

Vaasan hovioikeus tuomitsi lokakuussa Visa Marttilan 8,5 vuoden vankeusrangaistukseen mm. törkeästä raiskauksesta, kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, pakottamisesta seksuaalisen tekoon ja törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä.

Laajan lapsiin kohdistuneen seksuaalirikoskokonaisuuden paljasti keskusrikospoliisi. Marttila on toiminut hyväksikäyttöringin päätekijänä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?