Video: Hengenvaarallinen takaa-ajo – mies kaahasi poliisia pakoon hurjaa ylinopeutta ja teki härskin tempun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mies kaahasi poliisia pakoon hurjaa yli­nopeutta ja teki härskin tempun – video paljastaa hengen­vaarallisen takaa-ajon alusta loppuun

Miehen epäillään sumuttaneen takaa-ajon yhteydessä öljyä poliisiauton tuulilasiin. Autoa kuljettanut poliisi totesi tilanteen olleen hänelle ja partiokaverilleen ehdottomasti hengenvaarallinen.

28.11.2021 12:40

Hurjaa ylinopeutta poliisia pakoon ajanut mies karisti takaa-ajajansa kannoiltaan ruiskuttamalla 150 kilometrin tuntinopeudessa öljyä poliisiauton tuulilasiin.

Poliisiauton videotallenteessa näkyy, kuinka pakomatka Joensuun Hammaslahdesta Rääkkylään eteni kesäkuisena lauantaina vuonna 2020.

Menossa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita: ensin Hammaslahden taajamassa 40 kilometrin nopeusrajoitusalueella toista sataa ja maantiellä 80 kilometrin nopeusrajoitusalueella enimmillään noin 160 kilometrin tuntivauhtia.

Lähes 40 kilometrin pakomatkan aikana mies ohitteli autoja sulkuviivoista piittaamatta ja ajoi kilometritolkulla holtittomasti vastaantulijoiden puolella tietä.

– Jos olisi olemassa ylitörkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, niin tämä olisi sitä, totesi poliisiauton kuljettajana toiminut poliisimies tapauksen esitutkinnassa.

Hän piti takaa-ajettua miestä ehdottomasti riskihenkilönä, ja totesi olevansa yllättynyt, jos tämä ei tällä menolla aiheuta yhtään kuolemaa.

Lue lisää: Miehen epäillään sumuttaneen öljyä takaa-ajajan tuulilasiin – poliisi joutui työntämään päänsä ulos sivuikkunasta

Öljystä sokaistunut poliisiauton kuljettaja totesi tilanteen olleen hänelle ja partiokaverilleen ehdottomasti hengenvaarallinen.

– Ainoastaan hyvällä onnella onnistuin pitämään auton tiellä. Tuossa vauhdissa ulosajo olisi todennäköisesti aiheuttanut erittäin vakavia vammoja ja mahdollisesti myös kuoleman.

Tempullaan pakenija sai karistetuksi takaa-ajajansa kannoiltaan. Hänet saatiin myöhemmin kiinni yleisövihjeen perusteella Rääkkylän kirkonkylällä.

Poliisit olivat päättäneet, että ilman pakenijaa he eivät poistuisi kylältä, vaikka siinä menisi miten pitkään hyvänsä.

– Yllättäen joku kansalainen tuli ilmoittamaan, että kylällä erittäin paljon häiriötä aiheuttanut (pakenija) oli juuri ajanut vieressä olleen kaupan pihaan taksilla ja mennyt kauppaan, poliisi kertoi kuulustelussa.

Poliisi pääsi yllättämään pakenijan kaupassa. Pienen rimpuilun jälkeen hänet saatiin taltutettua.

Kiinniottohetkellä mies vaikutti poliisin mukaan päihtyneen ja sekaisen oloiselta, mutta häntä ei paikan päällä puhallutettu, eikä hänelle tehty huumepikatestiä. Verinäyte otettiin myöhemmin poliisiasemalla.

Kuulustelussa poliisia pakoon lähtenyt mies kertoi menevänsä paniikinomaiseen tilaan nähdessään poliisin, varsinkin, jos se vilkuttaa punaista valoa.

– Yleensä painan kaasua sen minkä pystyn, jos noin käy. En oikein tykkää, että minulle vilkutellaan valoa. Se on joku pinttynyt reaktio ja se on ollut jo lapsesta lähtien, hän kertoi kuulustelussa.

Kysymykseen, mitä ainetta hän oli ajon aikana suihkuttanut poliisiautoa kohti, mies vastasi.

– Se oli moottoriöljyä. Öljynvaihtoaika oli autossa, piti vaihtaa öljyt lennosta. Hukkaan meni ne öljyt.

Öljyä mies kertoi suihkuttaneensa poliisiautoa kohti siinä tarkoituksessa, että pääsisi ”sujahtamaan sivutielle piiloon”. Kuulustelussa hän myös myönsi vaarantaneensa takana ajaneen poliisipartion turvallisuuden.

– Joo. Sehän siinä vähän oli tarkoituksenakin, että se olisi vaikka ajanut mehtään se tötterö.

Marraskuun alussa 35-vuotiaalle miehelle luettiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa syytteet muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, poliiseihin kohdistuneista törkeän pahoinpitelyn yrityksistä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja liikennetuhotyöstä.

Miehen syytelistalla on myös muita liikennerikoksia. Pari päivää ennen hurjaa takaa-ajoa hän oli samalla autolla kaahaillut Hammaslahden koulun pihalla, yleisellä leikkialueella, urheilukentällä ja lentopallokentällä.

Kaahailu tapahtui päiväsaikaan ja paikalla oli sekä aikuisia että lapsia. Syyttäjän mielestä kaahailu aiheutti näiden turvallisuudelle vähäistä suurempaa vaaraa.

Miehelle luettiin syytteet myös muun muassa laittomasta uhkauksesta, törkeistä kotirauhan rikkomisista, huumausainerikoksista, rattijuopumuksesta ja kortitta ajosta.

Yli kahden vuoden vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä vaati, että miehen toistuvissa liikennerikkomuksissa ja rattijuopumusrikoksissa käyttämä auto tuomitaan valtiolle menetetyksi. Syyttäjä mielestä ajokielto ei ole riittävä toimi uusien rikosten ehkäisemiseksi.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus ei ole vielä antanut päätöstä asiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?