Avi: Myös muille Etelä-Suomen rajanylityspaikoille pakollisia terveystarkastuksia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pakollisia terveys­tarkastuksia laajalti rajanylitys­paikoille– koskee riskimaista matkustavia

Määräykset koskevat Helsingin kaupungin, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin sekä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueen rajanylityspaikkoja.

Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 27. marraskuuta.

27.11.2021 18:37 | Päivitetty 27.11.2021 18:41

Uuden koronaviruksen omikronmuunnoksen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lauantaina 27.11. tehnyt kiireelliset päätökset koskien alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen terveysturvallisuutta.

Helsinki-Vantaan lentoasemaa koskevista päätöksistä kerrottiin aiemmin lauantaina. Etelä-Suomen Avi määräsi eteläisen Afrikan maista Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Suomeen saapuvat henkilöt pakollisin terveystarkastuksiin. Tarkastuksissa voidaan tehdä koronatesti.

Nyt vastaavat määräykset on nyt annettu myös muille Etelä-Suomen rajanylityspaikoille. Ne koskevat Helsingin kaupungin, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin sekä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueen rajanylityspaikkoja. Päätökset ovat tulleet voimaan välittömästi ja ovat voimassa vuoden loppuun asti.

Myös Pohjois-Suomen, Lapin, Lounais-Suomen, Itä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen avit määräsivät kunnat tai kuntayhtymät järjestämään pakolliset terveystarkastukset alueidensa rajanylityspaikoilla. Avien päätökset ovat tulleet voimaan heti, ja ne jatkuvat vuoden loppuun saakka.

Lue lisää: Näin uuteen korona­muunnokseen on reagoitu Suomessa: kiristyksiä lento­kentälle, riski­alueelta tulijat pakolliseen terveys­tarkastukseen

Määräys pakolliseen terveystarkastukseen osallistumisesta koskee henkilöitä, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden sisällä oleskelleet jossakin seuraavista maista:

  • Etelä-Afrikka

  • Namibia

  • Botswana

  • Zimbabwe

  • Lesotho

  • Eswatini (Swasimaa)

  • Mosambik

  • Malawi.

Päätöksessä mainittu maaluettelo perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) 27.11. saatuihin tietoihin siitä, missä maissa uuden virusmuunnoksen leviämistä on toistaiseksi havaittu.

THL päivittää maaluetteloa sitä mukaan, kun uutta tietoa saadaan. Määräys terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske alle 6-vuotiaita lapsia.

Koronahoitoa johtava sosiaali- ja terveysministeriö on eilen ja tänään ollut yhteydessä aluehallintovirastoihin, ja tänään STM lähetti omikron-muunnoksesta ohjauskirjeen.

Käytännön toimet ovat aluksi Rajavartiolaitoksen ja Vantaan kaupungin vastuulla, ja määräykset koskevat Helsinki-Vantaan lentokenttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?