Pfizer lupaa päivitetyn koronarokotteen tarvittaessa jakeluun sadassa päivässä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pfizer lupaa päivitetyn korona­rokotteen tarvittaessa jakeluun sadassa päivässä

Myös muut rokotevalmistajat ovat kertoneet aloittaneensa uuden virusmuunnoksen tutkimisen.

Pfizer-Biontechin rokotetta valmisteltiin annettavaksi Lyonissa Ranskassa.

27.11.2021 18:58

Lääkevalmistaja Biontech kertoo, että se pystyy valmistamaan ja jakeluun päivitetyn koronavirusrokotteen sadassa päivässä, jos käy ilmi, että uusi muunnos kiertää nykyisen rokotteen suojaa.

Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja Sky News.

The Guardianin mukaan Pfizer ja Biontech selvittävät jo, toimiiko niiden rokote uutta muunnosta vastaan. Tuloksia odotetaan muutaman viikon sisällä.

Sky Newsin mukaan lääkeyhtiö Novavax ilmoitti ja aloittaneensa päivitetyn rokotteen kehittämisen. Yhtiön mukaan rokotteen testaus ja valmistus voidaan aloittaa ”tulevien viikkojen aikana”.

Myös lääkeyhtiöt Moderna ja Johnson & Johnson ovat kertoneet ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan.

Euroopan lääkevirasto EMA kertoi perjantaina, että vielä on aikaista arvioida, tarvitseeko nyt käytössä olevia rokotteita päivittää.

Lue lisää: STM:n ohjauskirje: Kaikki karanteeniin, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on todettu omikronia

Lue lisää: WHO totesi uuden koronamuunnoksen huolestuttavaksi – variantti sai uuden nimen

Uusi omikronmuunnos on herättänyt huolta, koska se vaikuttaa alustavasti tarttuvan helpommin kuin aiemmat muunnokset. Sen pelätään myös kiertävän rokotteiden antamaa suojaa. Omikronista ei kuitenkaan tiedetä vielä paljon. Tutkimustietoa voi odottaa seuraavien viikkojen aikana.

Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi alun perin Etelä-Afrikasta löytyneen muunnoksen huolta herättävien varianttien listalle perjantaina.

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti kertoo, että tiedossa ei ole, kuinka vaarallinen muunnos on kyseessä.

– Muunnoksessa on kerralla aikamoinen pläjäys mutaatioita, jotka sinänsä ovat huolestuttavia. Ilman muuta tämä on merkittävä uusi variantti, joka otetaan varmasti erittäin tarkkaan seurantaan, Vapalahti sanoo.

Lue lisää: EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle

Suomessa uutta muunnosta ei ole toistaiseksi havaittu. Lauantaina sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoivat pitävänsä epätodennäköisenä, että uuden muunnoksen rantautumisen Suomeen voisi estää.

– Vaatisi koko Suomen sulkemisen, että voisimme olla varmoja, että uusi muunnos ei meille tule – tai ei täällä jo mahdollisesti ole, Varhila totesi IS:lle.

Lauantaina Vantaan kaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi, että Helsinki-Vantaan lentokentällä kaikki Etelä-Afrikasta saapuvat matkustajat ohjataan pakolliseen tarkastukseen, testiin ja karanteeniin. Myöhemmin lauantaina aluehallintovirastot laajalti ympäri Suomen antoivat määräyksiä riskimaista saapuvien matkustajien pakollisista terveystarkastuksista.

Lue lisää: Näin uuteen korona­muunnokseen on reagoitu Suomessa: kiristyksiä lento­kentälle, riski­alueelta tulijat pakolliseen terveys­tarkastukseen

Tällä hetkellä Etelä-Afrikasta ei tule suoria lentoja Suomeen. Eteläisestä Afrikasta pääsee jatkolennoilla Helsinki-Vantaalle.

Aiemmin perjantaina ja lauantaina on raportoitu ensimmäisistä omikrontapauksista ympäri Eurooppaa.

Saksassa Hessenin osavaltion sosiaaliministeri Kai Klose kertoi lauantaina Twitterissä, että maassa epäillään ensimmäistä omikronin aiheuttamaa tartuntaa. Etelä-Afrikasta saapuneella matkailijalla tehdyissä on havaittu useita omikronille ominaisia mutaatioita. Myöhemmin Etelä-Afrikan lisäksi uutta muunnosta on havaittu ainakin Israelissa, Hongkongissa ja Belgiassa.

Myös Tshekissä epäillään uuden muunnoksen saapuneen maahan. Puolestaan Etelä-Afrikasta Hollantiin saapuneilla matkustajilla on todettu 61 koronatartuntaa. Positiivisen testituloksen saaneet testataan myös omikronmuunnoksen varalta.

Viimeisimpänä kahdella ihmisellä on todettu omikronvariantin tartuntaa Britanniassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?