Perttu Nousiaista ei vangittu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Perttu Nousiaista ei vangittu

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Nousiainen otettiin kiinni keskiviikkoiltana lentokoneesta välittömästi sen jälkeen, kun hän oli palannut Sveitsistä Suomeen.

Lakimies Kari Uoti ja Perttu Nousiainen Helsingin Pasilan poliisitalolla lauantaina.

27.11.2021 11:37 | Päivitetty 27.11.2021 15:01

Helsingin käräjäoikeus ei vanginnut Nuorisosäätiön entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista. Poliisin vaatimus vangitsemisesta hylättiin.

Nousiainen määrättiin kuitenkin tehostettuun matkustuskieltoon.

Pakkokeinoistunto käytiin Pasilan poliisitalolla Helsingissä lauantaina.

Nousiainen oli paikalla salissa. Istunto käytiin yleisön läsnä olematta.

Lue lisää: HS: Puolitoista vuotta kateissa ollut Perttu Nousiainen palasi Suomeen – poliisi otti kiinni suoraan koneesta

Nousiaista vaadittiin vangittavaksi epäiltynä neljästä törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kahdesta törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä, törkeästä veropetoksesta sekä luottamusaseman väärinkäytöstä.

Epäillyt rikokset ajoittuvat eri ajankohdille vuosien 2013 ja 2019 välisellä ajalla.

Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon epäiltynä seitsemästä rikoksesta. Yksi törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä veropetos putosivat pois pakkokeinoistunnossa.

KRP:n tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Perälä avasi määrätyn tehostetun matkustuskiellon sisältöä toimittajille pakkokeinoistunnon jälkeen.

– Kyseinen henkilö määrättiin olemaan ilmoitetussa kotiosoitteessa kello 19-07 välisenä aikana, ja muuten ilmoittautumaan päivittäin poliisille.

– (Oikeudessa) katsottiin, että tämä on riittävä pakkokeino asioiden varmistamiseksi, henkilön paikalla olemiseksi ja esitutkintatoimenpiteiden suorittamiseksi. Että ei määrätty vangittavaksi, vaan nimenomaan tähän tehostettuun matkustuskieltoon, Perälä kommentoi.

Raskaista talousrikoksista syytetty Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen oli kateissa maaliskuusta 2020 lähtien.

Helsingin Sanomat löysi Nousiaisen viime viikolla Verbierin hiihtokeskuksesta Sveitsin Alpeilla mentyään etsimään Nousiaista saamiensa vihjeiden perusteella. Tämän jälkeen Nousiainen päätti lopettaa piileskelemisen.

Helsingin Sanomien mukaan Nousiainen otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentokentällä välittömästi hänen saavuttuaan Finnairin reittikoneella Suomeen myöhään keskiviikkoiltana.

Lue lisää: HS: Puolitoista vuotta kateissa ollut Perttu Nousiainen löytyi Sveitsistä

KRP:n tutkinnanjohtaja Antti Perälä vahvisti aiemmin STT:lle, että yksi henkilö on pidätetty, mutta hän ei kommentoinut tämän henkilöllisyyttä.

HS kertoi Nousiaisen etsinnöistä ja löytymisestä laajassa artikkelissa.

Nousiaista ja Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan nostettiin viime viikolla useita talousrikossyytteitä Nuorisosäätiön toimintaan liittyen vuosina 2014–2017. Heitä syytetään muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Lisäksi KRP:llä ja Helsingin poliisilla on edelleen esitutkinnassa rikosepäilyjä Nuorisosäätiön toimintaan liittyen. Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja Markku Nisula kertoi aiemmin STT:lle, että niistä suurin osa on KRP:llä.

KRP:n tutkinnanjohtaja Antti Perälän lauantaina medialle kertoman mukaan keskusrikospoliisilla on esitutkinta vielä suurelta osin kesken. Kuulustelujen suorittamisessa ollaan vasta alkumetreillä.

– Esitutkintakokonaisuus on erittäin laaja, haasteellinen ja monitahoinen. Selvitettävää asiaa on paljon ja asiat eivät myöskään ole kovin yksinkertaisia tässä tutkinnassa, Perälä kuvaili lauantaina pakkokeinoistunnon jälkeen median edustajille.

– Me kuulimme epäillyn jo aikoinaan niihin asioihin, joista nyt on syytteetkin nostettu. Meilläkin on kuitenkin vielä myöhemmin tullut esiin pari asiaa, joista häntä on tarkoitus kuulla, tutkinnanjohtaja Nisula Helsingin poliisista puolestaan kommentoi aiemmin STT:lle.

Haaro ja Nousiainen ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?