”Tuttipullo­kikan” avulla FFP2-maskia voi käyttää useita kertoja

Tehokkaimmin FFP2-maski puhdistuu keitettäessä kattilassa kiehuvassa vedessä.

30.11.2021 6:15

Monash Universityn ja University of Edinburghin marraskuussa julkistettu tutkimus osoitti kasvomaskien supistavan koronataudin ilmaantuvuutta 53 prosentilla. Tartuntatilanteen kiristyessä eri puolilla Eurooppaa tulosten on arveltu enteilevän paluuta tiukempiin maskisuosituksiin.

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n selvitysten mukaan korona-aikana suosioon nousseet FFP2-maskit torjuvat tartuntoja tehokkaasti keskimäärin muutaman tunnin. Tutkimusprofessori Ali Harlin kertoo Ilta-Sanomille, että oikeat pesu- ja kuivausmenetelmät kuitenkin mahdollistavat useamman käyttökerran. Tehokkaimmin maski puhdistuu keitettäessä kattilassa kiehuvassa vedessä.

– Tehdään ihan sama temppu kuin lasten tuttipullolle. Vesi kiehuu aika tarkalleen sadassa asteessa. Maski sinne ja keitetään parin minuutin verran, Harlin sanoo.

FFP2-maskit ovat niitä tiiviimpiä, ”kahvinsuodattimen muotoisia” kasvomaskeja. FFP2-hengityssuojaimilla on tutkittu olevan parempi suodatuskyky ilmassa olevia pieniä aerosolihiukkasia kohtaan kuin kirurgisilla maskeilla.

Huomattavasti pidempi aika vaaditaan maskin kuivaamiseen. Harlin sanoo, että terveysturvallisessa käytössä maski asetettaisiin pesun jälkeen kuivumaan noin kolmeksi vuorokaudeksi, optimaalisessa tilanteessa auringonvaloon. VTT:n tutkimuksissa viruksen on havaittu häviävän pinnalta viimeistään 72 tunnin jälkeen.

– Siinä vaiheessa on hyvin todennäköistä, ettei siinä enää elinkelpoisia viruksia ole.

Mikroaaltouunissa maskia ei kannata kuivattaa, koska materiaali sisältää ylikuumenevaa metallia. Kotiuunin lämpötila nousee kuivaamisen kannalta helposti liian korkeaksi, ja saunassa taas ei ole riittävän lämmintä. Harlinin mukaan FFP2-maskit kestävät hyvin noin 5 pesukertaa ennen kuin muoto alkaa kärsiä ja kuminauha uhkaa vaurioitua.

FFP2-maskit kestävät pesua hyvin noin 5 kertaa.

Käyttöaikana maskin tehoa madaltaa kriittisimmin materiaalin kastuminen, koska märkä pinta helpottaa viruksen läpikulkua. Kastumistodennäköisyys kasvaa talvella ihmisen hengittäessä kylmää ilmaa.

– Puhutaan muutamista tunneista. Talviaikaan sisäilmassa se voi kestää noin puoli työvuoroa. Jos taas ihminen juoksee talvipakkasilla linja-autolle maski naamassa ja hengästyy, käyttöajasta on menetetty helposti puolet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?