Porvoon perhesurma: Uhrit löytyivät, kun poliisi vei surusanomaa asunnolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Porvoon perhesurman uhrit löytyivät, kun poliisi vei surusanomaa asunnolle

Tutkinnanjohtajan mukaan poliisilla on sangen hyvä kuva edeltäneen illan tapahtumista.

Poliisi kertoi torstaina, että esitutkinnan perusteella naisen ja lapsen surmasta Porvoossa epäillään perheen isää.

25.11. 17:48

Keskusrikospoliisi vahvisti torstaina tiedotteessa, että Porvoossa 18. marraskuuta tapahtuneesta naisen ja lapsen murhasta epäillään esitutkinnan perusteella perheen isää.

Poliisin tutkimusten perusteella vuonna 1991 syntyneen naisen ja tämän vuonna 2019 syntyneen lapsen kuolemaa tutkitaan kahtena murhana. Rikoksista epäiltynä on lapsen isä, vuonna 1993 syntynyt mies.

– Esitutkinnan perusteella olemme pystyneet sulkemaan pois ulkopuolisen tekijän mahdollisuuden. Tapahtumien kulku, tekotapa ja tekoon johtaneet syyt ovat pääosin poliisin tiedossa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo kertoo tiedotteessa.

Lue lisää: Poliisilta lisätietoa Porvoon henki­rikoksista: Naisen ja lapsen murhasta epäillään perheen isää

Epäilty kaksoismurha paljastui viime viikon torstaiaamuna, kun kolmekymppinen äiti ja hänen alle kouluikäinen lapsensa löytyivät kuolleina yksityisasunnosta Porvoossa.

Perheen isä kuoli liikenneonnettomuudessa Helsingissä samana aamuna, pian epäiltyjen murhien jälkeen. Hänen kuljettamansa henkilöauto oli törmännyt pysähdyksissä olleen kuorma-auton perään. Kolari tapahtui Kyläsaarenkadulla Helsingissä hieman ennen aamukahdeksaa.

Itä-Uudenmaan poliisi löysi vainajat Porvoon keskusta-alueella sijaitsevasta puutalokodista tehtävänsä yhteydessä. Tutkinnanjohtaja Aarnisalo kertoo nyt, että kaksoissurma tuli poliisin tietoon torstaiaamuna, kun poliisi oli viemässä surusanomaa kolarissa kuolleen miehen perheelle porvoolaisasuntoon.

– Poliisipartio lähti viemään kuolinviestiä. Kun partio pääsi Porvooseen, niin muu perhe löytyi surmattuna asunnosta.

Tarkkaa tapahtuma-aikaa henkirikoksille tutkinnanjohtaja ei osaa tässä vaiheessa sanoa, kun oikeuslääketieteelliset tutkimukset ovat vielä osin kesken.

– Mutta meillä on vahva käsitys, että ei puhuta kovin monesta tunnista ennen tätä Helsingin tapahtumaa (autokolaria).

Lue lisää: Porvoolaiset järkyttyivät epäillystä kaksoismurhasta – ajatukset uhrien omaisissa: ”Tämä on heille todella raskas tilanne”

Poliisi ei kommentoi henkirikosten tekotapaa tai mahdollista motiivia. Aarnisalon mukaan poliisilla on käsityksensä teon taustoista, mutta hän ei avaa asiaa julkisuuteen, koska kyse on perheen yksityiselämän piiriin kuuluvista asioista.

– Teknisissä tutkimuksissa pystytään tapahtumien kulku aika hyvin toteamaan. Meillä on aika hyvä kuva siitä, mitä edellisiltana on tapahtunut ja sitä edellisenä iltana. Mutta liittyen juuri tapahtumahetkeen, ei ole oikein ketään keneltä kysyä.

– Meidän tiedossa ei ole mitään yksittäistä riitatilannetta.

IS:n tietojen mukaan perheenjäsenten osoitteet kuuluvat samaan asuntoon, ja he olivat taannoin muuttaneet Porvooseen naapuripaikkakunnalta.

IS:n tietojen perusteella alle 30-vuotias perheenisä on aiempina vuosina niittänyt mainetta luovalla alalla, ja nainen on työskennellyt muun muassa media-alalla.

Kummallakaan heistä ei ole rikostaustaa.

Itä-Uudellamaalla on tapahtunut marraskuussa useita vakavia väkivaltarikoksia ja henkirikoksia.

Lue lisää: Uudenmaan musta marraskuu: jo seitsemän kuollut epäillyn henki­rikoksen uhrina

Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujalan tiistaina poliisitiedotteessa kertoman mukaan iso osa viimeaikaisista tapauksista vaikuttaa kytkeytyvän perhepiiriin. Perhepiirillä Kujala viittaa siihen, että sekä rikostapausten epäilty tekijä että tapausten uhrit ovat olleet toisilleen ennestään tuttuja.

Itä-Uudenmaan poliisi muistutti tiedotteessa yleisellä tasolla kansalaisia olemaan huolista ja ongelmista matalalla kynnyksellä yhteydessä auttaviin puhelimiin, joista saa apua oman kriisin ja tilanteen käsittelyyn.

– Ottamatta sen enempää kantaa viimeaikaisiin vakaviin rikostapauksiin, haluamme poliisista painottaa, että omista ongelmista kannattaa aina puhua jollekulle. Olipa taustalla sitten yksinäisyys, raha- tai perhehuolet, ero, päihteet tai vaikkapa läheisiin liittyvät ongelmat, aina kannattaa puhua. Avun tavoitteena on, ettei tilanne menisi enää huonompaan suuntaan, Kujala muistutti tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?