Iäkäs mies houkutteli tyttöjä mökilleen alkoholilla ja tupakalla – käytti seksuaalisesti hyväkseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Iäkäs mies houkutteli tyttöjä mökilleen alkoholilla ja tupakalla – käytti seksuaalisesti hyväkseen

Isäntä oli ainoa aikuinen mökillä.

25.11. 20:46

Kahdeksaa alaikäistä tyttöä mökillään kourinut 74-vuotias lappeenrantalainen mies on tuomittu kahdeksasta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 2 vuoden 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Mies sai tytöt mökilleen alkoholi- ja tupakkatarjoilun houkuttelemina liki 2,5 vuoden aikana vuosina 2017–2019.

74-vuotiaan maatilayrittäjän mökistä tuli nuorten suosima paikka, jossa käytiin porukalla kesät talvet.

– Siellä istuttiin, poltettiin tupakkaa, kuunneltiin vanhaa musiikkia ja juotiin alkoholia, yksi tytöistä kuvaili oikeudessa.

Tytöt joutuivat oikeuden pöytäkirjojen mukaan sietämään mökillä isännän alituista lähentelyä.

Mies kopeloi 13–15-vuotiaita vieraitaan intiimeistä paikoista vaatteiden päältä ja yritti myös pidemmälle menevää koskettelua. Isäntä oli ainoa aikuinen mökillä.

Muutaman kerran koskettelua tapahtui myös kaupunginosan keskustassa.

Mies kiisti laittomat lähentelyt. Hänen mukaansa nuoret ovat tulleet tietoisiksi hänen ystävällisyydestään ja hyväntahtoisuudestaan sekä lyöttäytyneet joukolla hänen seuraansa.

Miehen mukaan vierailuihin ei liittynyt hänen kannaltaan mitään seksuaalisia tarkoitusperiä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus totesi 74-vuotiaan miehen syyllistyneen 2017–2019 kahdeksaan lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Yksi uhreista oli joutunut kärsimään miehen kourimisesta ainakin 20 kertaa.

– Kaikki asianomistajat ovat tekoaikaan olleet alle 16-vuotiaita. Vastaaja on kohdistanut kosketteluaan asianomistajien rintojen, pakaroiden ja sukupuolielimien alueelle, ja tällaiset teot on oikeuskäytännössä katsottu seksuaalisesti olennaisiksi teoiksi, käräjäoikeus toteaa.

Oikeuden mielestä on selvää, että teot ovat osapuolet ja teko-olosuhteet huomioiden omiaan aiheuttamaan haittaa lähellä sukukypsyyttä olevien nuorten kehitykselle.

Käräjäoikeus tuomitsi Markku Juhani Tynkkysen 2 vuoden 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus määräsi tuomitun korvaamaan kahdeksalle tytölle loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä 12 100 euroa.

Lisäksi Tynkkysen maksettavaksi tuomittiin yhteensä 13 598 euroa uhrien avustamisesta aiheutuneita oikeudenkäyntikuluja.

Itä-Suomen hovioikeus ei muuta käräjäoikeuden ratkaisua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?