Helsingin kaupunginvaltuusto päätti maratonkokouksessa antirasistisesta strategiasta ja Sörnäistentunnelista – IS seurasi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti maraton­kokouksessa antirasistisesta strategiasta ja Sörnäisten­tunnelista – IS seurasi

Kaupunginvaltuusto pui Sörnäistentunnelia neljän tunnin ajan kokouksessaan.

24.11. 12:58 | Päivitetty 25.11. 0:52

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkoisessa kokouksessaan Sörnäisten tunnelihankkeen edistämisen.

48 kaupunginvaltuutettua äänesti tunnelin käsittelyn jatkamisen puolesta, kun taas 37 valtuutettua äänesti sen puolesta, että tunnelihanke olisi palautettu valmisteluun. Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) esitti asian palauttamista valmisteluun.

– Pettymys, Sinnemäki kommentoi kokouksen tulosta Facebook-tilillään.

180 miljoonan euron hintaiseksi arvioitu autotunnelihanke nostatti paljon keskustelua, ja asiankohdan käsittely venyi neljän tunnin kestoiseksi.

Tunnelia kannatti kokoomuksen, perussuomalaisten, Rkp:n ja Sdp:n enemmistö. Hanketta vastustivat vihreät ja vasemmistoliitto. Hankesuunnitelman palauttamista valmisteluun kannattivat Sdp:stä Timo Harakka, Sinikka Vepsä, Erkki Tuomioja, Elisa Gebhard ja Ilkka Taipale ja Rkp:stä Nora Grotenfelt.

Helsingin valtuuston suuret puolueet ovat kokoomus ja vihreät.

Kokouksessa myös käytiin lähetekeskustelu budjetille vuodeksi 2022 ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2022–2024.

  • IS seurasi hetki hetkeltä kaupunginhallituksen kokouksen. Seuranta löytyy tämän artikkelin lopusta.

Sörnäistentunnelin lisäksi käsitteillä oli myös toinen kuuma peruna: feministisen puolueen tekemä ryhmäaloite antirasistisen strategian laatimisesta kaupungille. Kaupunginvaltuusto äänesti kahteen otteeseen strategian puolesta äänten selvällä enemmistöllä.

Kaupunginhallitus oli aiemmin äänestänyt strategian laatimista puoltaen.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Jussi Halla-aho piti puheenvuoron antirasistista strategiaa vastaan, j saman puolueen Mikko Paunio yhtyi Halla-ahon kantaan.

Kokoomuksen varavaltuutettu Seida Sohrabi puhui valtuuston kokouksessa antirasismia ja antirasistista strategiaa vastaan, mikä kirvoitti pitkän keskustelun, jossa otettiin kantaa antirasismin puolesta ja sitä vastaan.

Feministisen puolueen alkuperäisessä ryhmäaloitteessa nostetaan esille syrjinnän, rasismin ja vihapuheen vaikutuksia yksilöihin ja yhteiskuntaan. Aloitteessa huomautetaan, että perustuslaki takaa oikeuden yhdenvertaiseen kohteluun ja samat perusoikeudet kaikille.

”Siksi me allekirjoittaneet esitämme, että Helsinki laatii antirasistisen strategian ja toimintasuunnitelman, jolla se käynnistää aktiivisen rasisminvastaisen työn niissä omissa ja ostetuissa palveluissa, työpaikoilla ja julkisessa kaupunkitilassa, joihin kaupunki pystyy päätöksillään vaikuttamaan”, aloitteessa sanotaan.

Kaiken kaikkiaan kokouksessa oli esityslistalla 31 kohtaa, mutta varapuheenjohtaja Wille Rydman (kok) päätti päättää kokouksen kello 23.30, kun kokouksessa oli edetty vasta kohtaan 12. Loput asiakohdat jätettiin pöydälle. Kokous kesti 7,5 tuntia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?