Valheellinen tieto koronasta leviää Twitterissä paljon nopeammin kuin korjattu tieto – ”Tulokset ovat hiukan masentavia”

Svenska Handelshögskolanin johtamassa tutkimuksessa analysoitiin yli 350 000 twiittiä.

Tutkimuksen mukaan Twitter on otollinen kanava koronaviruksesta kertovan disinformaation leviämiselle.

24.11.2021 9:43

Koronavirusta koskevan väärän tiedon määrä Twitterissä on suhteettoman suuri verrattuna faktantarkastajien tuottamaan sisältöön. Väärä tieto myös elää verkossa kauemmin.

Lue lisää: Husin Ruotsalainen: Infektio­paine korona­tartunnan saamiselle on nyt kova – ”Epidemia tulisi saada hallintaan”

Tämä selviää meneillään olevasta tutkimuksesta, jossa tutkitaan koronapandemiaan liittyvän tiedon leviämistä verkossa. Tutkimus on osa Hanken Svenska handelshögskolanin johtamaa tutkimushanketta, jossa etsitään tapoja tehostaa pandemian torjuntaa.

Tutkimusjakson aikana koronaa koskeva väärä tieto levisi 3,5-kertaisesti verrattuna faktantarkistajien levittämään tietoon.

Lue lisää: Johtajayli­lääkärin synkkä varoitus joulusta: ”Saatamme joutua tähän­astisen epidemian vaikeimpaan tilanteeseen”

– Tulokset ovat hiukan masentavia faktantarkastuksen kannalta, mutta aiemmat tutkimukset osoittavat, että väärien tietojen oikaisu voi auttaa. Pääsy koronaa koskevaan oikeaan tietoon auttaa ihmisiä seuraamaan viranomaisten ohjeistuksia liittyen esimerkiksi turvaväleihin ja hygieniaan. Oikea tieto myös lisää rokotteiden hyväksyttävyyttä. Jos ymmärrämme paremmin, miten voimme oikaista koronasta liikkuvaa väärää tietoa, voimme pelastaa henkiä, yksi hankkeen tutkijoista, brittiläisen The Open University -yliopiston mediatutkija Gregoire Burel sanoo Hankenin tiedotteessa.

Tutkimus perustuu yli 350 000 twiitin analyysiin ympäri maailmaa joulukuun 2019 ja tammikuun 2021 alun välisenä aikana. Twitter-tilit jakoivat joko koronaan liittyvää väärää tietoa tai faktatarkastettua sisältöä.

Tilit sijaitsivat ympäri maailmaa, ja sisältö oli pääasiassa englanninkielistä.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että faktantarkastusta tekevät organisaatiot ovat parempia kuin aiemmin oletettiin vastaamaan pandemiasta leviävään väärään tietoon.

Viranomaisten jakamat koronatiedot ja -ohjeistukset uhkaavat jäädä väärän tiedon jalkoihin sosiaalisessa mediassa.

Tutkimuksen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että faktantarkastus ei pysty pysäyttämään väärän tiedon leviämistä Twitterissä.

– On tärkeää, että faktantarkastajat tekevät sisällöstään houkuttelevampaa sosiaalisen median käyttäjille, jotta faktatarkastettua sisältöä jaettaisiin enemmän. Etenkin salaliittoteorioita sisältävää tai viruksen alkuperää koskevaa väärää tietoa myös yleensä julkaistaan uudelleen jonkin ajan kuluttua, Burel sanoo.

Burelin mukaan faktantarkastajien tulisi olla valmiimpia myös julkaisemaan omaa sisältöään uudelleen ja edesauttamaan sen jakoa. Hänen mielestään sosiaalisen median alustojen tulisi myös ottaa suurempi vastuu ja tunnistaa väärä tieto nopeammin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?