Suomi saa uuden kansallispuiston

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen Sallan kansallispuiston perustamisesta.

Kuvassa kansallispuistoon kuuluvan Aatsinginhaudan pohjoisosaa ja Koutolampi.

24.11.2021 0:45

Itäiseen Lappiin Sallaan perustetaan uusi kansallispuisto.

Aiemmin ympäristö- ja ilmastoministerinä toiminut nykyinen sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi tiistaina Twitterissä, että eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen Suomen 41. kansallispuiston perustamisesta.

Uuteen kansallispuistoon kuuluu vajaat 10 000 hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita. Se sijoittuu Sallan matkailukeskuksen ja Venäjän rajan väliselle alueelle

Kansallispuiston ulkopuolelle jäävä, vuonna 2017 perustettu Sallatunturin luonnonsuojelualueen osa säilytetään suojelualueena ja sen nimeksi tulee Rämiäjängän luonnonsuojelualue.

Aloite kansallispuiston perustamisesta lähti Sallan kunnalta.

Kunnan mukaan uuden kansallispuiston alueelta löytyy arvokkaita luontoarvoja, kuten tunturiylänköä, vanhoja metsiä, useita harvinaisia ja erämaisia lajeja sekä geologisia ja kulttuurihistoriallisia kohteita.

Koillismaalle ja Itä-Lappiin on syntynyt useiden kansallispuistojen keskittymä. Sallan uuden puiston ympäriltä löytyvät Riisitunturin kansallispuisto Posiolla, Oulanka Kuusamossa, Iso-Syöte Pudasjärvellä, Pyhä-Luosto Pelkosenniemellä ja edellisenä kansallispuistona vuonna 2017 perustettu Hossa Suomussalmella.

Kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden suosio on noussut koronapandemian aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?