Mies asetteli vaarallisia esteitä kylätielle ja vainosi kaupan myyjää – sai tuomion - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lähikaupan myyjää vainonnut mies ripotteli kylätielle pellin­palasia ja puukon – kun se ei riittänyt, tulivat kivenmurikat

Käräjäoikeudelta miehelle jo toinen ehdollinen vankeustuomio

28.11.2021 8:21

Mies asetteli esteitä kylätielle ja vainosi puolitoista vuotta lähikaupan työntekijää.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaan miehen liikennetuhotöistä sekä vainoamisesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä 30 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Ensimmäisellä kerralla mies oli asetellut yleiselle liikenteelle tarkoitetulle kylätielle pellinpalasia, pieniä metalliesineitä ja puukon niin, että sen terä oli pystyssä ajoväylällä.

Vajaa kuukausi myöhemmin hän sulki toisen yleiselle liikenteelle tarkoitetun tien kokonaan tuomalla sen tukkeeksi traktorin etukuormaajalla isoja kiviä.

Oikeuden mielestä teot täyttivät liikennetuhotyön tunnusmerkistön, sillä ne olivat omiaan aiheuttamaan hengen ja terveyden vaaraa teillä liikkuneille.

Oikeudelle mies ei osannut selittää tekosiaan muuten kuin että kyseessä saattoi olla vain huomion herättäminen. Hän kiisti syytteen liikennetuhotyöstä, mutta myönsi vaarantaneensa liikenneturvallisuutta.

Mies oli myös vainonnut lähikaupan naispuolista työntekijää tämän työpaikalla ja työmatkoilla yli puolitoista vuotta. Hän oli tarkkaillut naista tämän työpaikalla toistuvasti, vähintäänkin viikoittain, monesti useita kertoja viikossa ja useita tunteja kerrallaan.

Kun nainen lähti illalla töistä kotiinsa autollaan, mies lähti seuraamaan tätä. Usein hän odotteli kaupan sulkeutumista autossaan sen pihalla, joskus odotteli naista matkan varrella linja-autopysäkillä.

Muutaman kerran mies seurasi toisella paikkakunnalla asuvaa naista niin pitkälle, että tämä joutui ajamaan kotiinsa kiertoteitä eksyttääkseen seuraajansa. Nainen joutui vaihtamaan sekä työpaikkaansa että autoaan osittain vainoamisen seurauksena.

Mies oli jatkanut vainoamista, vaikka naisen esimies ja kaupan muu henkilökunta olivat useasti huomauttaneet hänelle siitä. Mies oli myös saanut vainoamisesta kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion vuotta aikaisemmin, mutta jatkoi samaa tekoaan välittömästi tuomion jälkeen.

Oikeudessa mies kiisti vainonneensa naista, vaikka myönsikin olleensa kiinnostunut tästä. Kaupassa hän kertoi käyneensä ostoksilla. Siellä vietetty aika oli hänen mielestään normaalia ajan tappamista. Autolla hän oli kertomansa mukaan saattanut joskus satunnaisesti ajaa naisen perässä, koska asuu itse samalla suunnalla.

Vaikka mies syyllistyi ehdollisaikanaan uudelleen samaan rikokseen, käräjäoikeus harkitsi oikeaksi tuomita hänet toistamiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Harkintansa oikeus perusti muun muassa lääkärin lausuntoon, miehen psyykkiseen tilaan sekä hänen henkilökohtaisiin ominaisuuksiinsa.

Oikeus määräsi miehen maksamaan naiselle 700 euron kärsimyskorvauksen sekä 150 euron kulukorvauksen. Hänen maksettavakseen jää myös naisen noin 2 500 euron oikeudenkäyntikulut sekä 700 euroa omavastuuna omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tiistainen päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?