RS-virus­epidemia pahenee – Husin lasten osastoilla on hoidossa lähes 20 lasta infektion vuoksi

Koronan vuoksi sairaalahoidossa on ollut vain yksittäisiä potilaita.

Husin Uusi lastensairaala

19.11.2021 15:38

Helsingin ja Uudenmaan sairanhoitopiirin lasten osastoilla on tällä hetkellä lähes 20 lasta RS-viruksen takia. Syksyllä alkanut epidemiakausi on näkynyt syksyn aikana kasvavina potilasmäärinä.

Husin tiedotteessa kerrotaan, että RS-virus leviää tällä hetkellä voimakkaasti, koska viime kevääksi odotettu epidemiapiikki jäi koronaviruksen takia syntymättä.

– Vaikka koronavirus leviää tällä hetkellä voimakkaasti myös lasten keskuudessa, sairaalahoidossa on ollut vain yksittäisiä potilaita. Lasten kohdalla RS-virus kuormittaa terveydenhoitoa huomattavasti koronaa enemmän, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Husin Uudesta lastensairaalasta.

– RS-virusinfektioon ei ole käytössä täsmälääkettä. Sairaalahoidossa huolehdimme lapsen nesteytyksestä sekä tuemme hengitystä tarvittaessa lisähapella ja erilaisilla hengitystukimuodoilla. Hengitystä voidaan helpottaa ylähengitysteiden limaimuilla.

Lue lisää: Koronarajoitukset voineet heikentää lasten immuunipuolustusta – tutkijat ovat huolissaan flunssakauden viruksista

RS-virus on yleisin pienille lapsille hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Suurin riski sairastua vakavaan tautiin on alle 12-viikkoisilla vauvoilla. Erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla on kohonnut riski sairastua vakavaan RSV-infektioon. Suurin osa sairaalahoitoon johtaneista RSV-infektioista todetaan kuitenkin perusterveillä lapsilla.

RS-virus leviää pisaratartuntana. Husista kerrotaan, että mikäli vauvalla epäillään RS-virusta ja esimerkiksi hengitys- ja syömisvaikeuksia, kannattaa soittaa päivystysapuun 116 117. Hätätapauksissa pitää soittaa hätänumeroon 112.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?