SK: Infektioylilääkäriltä täys­laidallinen rokottamattomia hoitajia kohtaan: ”On syytä harkita alan vaihtoa”

Avin on määrä pohtia mahdollisia uusia rajoituspäätöksiä huomenna perjantaina.

Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä on huolissaan ikäihmisten kanssa työskentelevistä rokottamattomista hoitajista sekä myös lähestyvästä pikkujoulukaudesta.

18.11.2021 10:33

Satakunnassa on kuollut kahden viime viikon aikana 12 ihmistä koronaan. Satakunnan Kansa kertoo, että suurin osa kuolleista on ollut hoitokodissa asuneita ikäihmisiä.

Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä on huolissaan, mutta myös vihainen, että iäkkäiden ihmisten parissa työskentelee edelleen rokottamattomia ihmisiä.

Uusitalo-Seppälän mukaan Satakunnassa on koko epidemian aikana kuollut yhteensä 46 ihmistä, joista 32 on ollut perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

– Rokotus on jokaisen oma päätös, mutta on syytä harkita alan vaihtoa, jos rokotetta ei ota. Tämä koskee kaikkia, jotka hoitavat näitä potilaita, Uusitalo-Seppälä lataa.

Satakunnan koronatilanne on tällä hetkellä viime viikkoa parempi, mutta alue on silti leviämisvaiheessa.

Aluehallintovirasto harkitsee kuitenkin uusien rajoitusten käyttöönottoa, jos koronatilanne maakunnassa pahenee. Avin on määrä pohtia mahdollisia uusia rajoituspäätöksiä huomenna perjantaina, kun Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR kokoontuu seuraavan kerran.

Lue myös: Yle: Rokottamaton hoitaja aiheutti koronakuoleman Eurajoella

Uusitalo-Seppälä kertoo SK:lle olevansa huolissaan tulevassa ja osaltaan jo käynnissä olevasta pikkujoulukaudesta. Samaan on kiinnittänyt huomiota THL:n ylilääkäri Otto Helve. Hän toivoo huomion kiinnittämistä siihen, miten laajoina pikkujouluja juhlitaan ja miten ne järjestetään.

– Vaikka aikataulu menee tiukaksi, suosittelen rokotusten ottamista niin pian kuin suinkin, sanoi Helve viime viikolla koronaviruskatsauksessa.

Rokottamattomien hoitajien aiheuttama tilanteen haasteellisuus ei ole ainoastaan ongelma Satakunnassa.

Täysin rokottamatta olevaa hoitohenkilökuntaa on paljastut koronajäljityksen yhteydessä useista sairaanhoitopiiristä.

Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä työntekijän rokotuksesta edes sairaalassa. Terveystiedot kuuluvat hoitajien yksityisyyden suojan piiriin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?