Korona­tartuntojen määrä kasvussa, rokote­annosten antamis­vauhti hidastunut – rokottamattomilla 33-kertainen riski joutua teho­hoitoon

Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tilannekatsauksessa käsiteltiin rokotustilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

18.11.2021 8:59 | Päivitetty 18.11.2021 11:04

Ensimmäisten ja toisten koronarokoteannosten antamisvauhti on hidastunut todella paljon, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio tänään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n koronatilannekatsauksessa.

Kontion mukaan viime viikon aikana annettiin vain 12 000 ensimmäistä koronarokoteannosta. Kolmansia rokoteannoksia annetaan jo lähes yhtä paljon kuin toisia annoksia.

80 prosentin rokotuskattavuus on nyt saavutettu lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä. Rokottamattomien osuus sairaalahoidossa suuri – rokottamattomia on 14 prosenttia, mutta heidän osuutensa sairaalahoidosta on noin 70 prosenttia. Ilman rokotteen tuomaa suojaa on 19-kertainen riski joutua erikoissairaanhoitoon ja 33-kertainen riski joutua tehohoitoon täyteen rokotussuojaan verrattuna.

STM:n johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan tehohoidossa arvioidaan voitavan hoitaa hetkellisesti jopa 50:tä koronapotilasta ilman suurta häiriötä muulle toiminnalle. Suurin osa tehohoidon koronapotilaista on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Potilassiirtoja on tehty ja niille lienee tarvetta myös lähiviikkoina eri puolella Suomea.

STM:n sivuilla julkaistusta esitysaineistosta ilmenee, että koronan tapausmäärät ovat Suomessa kasvussa eikä käännettä parempaan ole tapahtunut.

Koronatestien määrät ovat lähteneet kasvuun. Kun testausstrategia muuttui syyskuussa, vähenivät testausmäärät dramaattisesti. THL:n projektipäällikön Anna Katzin mukaan nyt on nähty jälleen testimäärien nousua. Testaaminen on kuitenkin yhä matalalla tasolla loppukesään ja alkusyksyyn verrattuna. Positiivisten testien osuus kaikista testatuista on nyt noin kuusi prosenttia.

Viime viikolla todettiin lähes 6 000 uutta koronavirustartuntaa.

IS seurasi torstain tilannekatsausta suorana. Hetki hetkeltä -seuranta löytyy alta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?