Etelä-Suomen avi valmistelee uusia kokoontumis­rajoituksia

Rajoitukset astuisivat voimaan 25. marraskuuta.

Rajatarkastuksesta kertova tiedote ohjaa Virosta Suomeen saapuvia matkustajia Länsiterminaalissa Helsingissä maaliskuussa.

16.11.2021 15:38 | Päivitetty 16.11.2021 17:07

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee uusia kokoontumisrajoituksia. Avin tiedotteessa sanotaan, että on mahdollista rajoittaa esimerkiksi yleisötilaisuuksien osallistujamäärää tiettyyn osaan tilan maksimihenkilömäärästä.

Tapahtuman järjestäjän on mahdollista ottaa käyttöön koronapassi vaihtoehtona rajoituksille.

Avin on tarkoitus antaa päätös uusista rajoituksista torstaina. Voimaan rajoitukset astuisivat torstaina 25. marraskuuta. Uusista rajoituksista tiedotetaan päätöksen valmistumisen jälkeen.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän esityksen mukaisesti Etelä-Suomen avi valmistelee päätöstä uusista kokoontumisrajoituksista mahdollisesti koko Uudellemaalle.

Virastosta kerrotaan, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston muun toimialueen osalta epidemiatilanne on vaikea erityisesti Päijät-Hämeessä. Myös sinne harkitaan kokoontumisrajoituksia alueellisen koronakoordinaatioryhmän esityksen perusteella. Mahdollisista rajoituksista tiedotetaan tarkemmin tilanteen edetessä.

Samoin Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kerrotaan valmistelevan yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksia Pohjois-Pohjanmaalle. Päätöksestä on määrä tiedottaa kuluvan viikon aikana, ja se astuu voimaan aikaisintaan viikon kuluttua.

– Koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Tällä hetkellä yli 12-vuotiaista pohjoispohjalaisista 76,5 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Samaan aikaan koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa kasvaa, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa.

Sairaanhoitopiiri kertoo, että Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi. Leviämisalueita koskevat rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin astuvat alueella voimaan valtioneuvoston päätöksen mukaisesti huomenna keskiviikkona.

– Rajoitukset koskevat vain sellaisia ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia. Ravintolat, jotka edellyttävät asiakkailtaan koronapassia, eli todistusta täydestä koronarokotesarjasta, sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, voivat toimia normaalisti korona-ajan tavanomaisia hygieniaohjeita noudattaen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan myös sen pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle, että alueella otettaisiin käyttöön kokoontumisrajoituksia sisätiloissa järjestettäviin korkean riskin yleisötilaisuuksiin. Sairaanhoitopiirin mukaan rajoitusesitys tarkoittaisi toteutuessaan, että korkean riskin tilaisuuksia ilman nimettyä istumispaikkaa voisi järjestää vain koronapassin avulla.

– Nyt alamme olla aika lähellä kuluneen kesän pandemiahuippua. Joudumme siksi valmistelemaan rajoituksia myös korkean riskin tilaisuuksiin, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi omat kokoontumisrajoituksensa jo maanantaina Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelle. Siellä on tästä päivästä alkaen kielletty yli 50 henkilön yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset sisätiloissa. Rajoitukset ovat voimassa kuukauden ajan, mutta yli 50 hengen tilaisuuksia pystyy kuitenkin järjestämään, jos käytössä on koronapassi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?