Alle 10-vuotiailla on nyt ensi kertaa enemmän korona­tartuntoja kuin millään muulla ikä­­ryhmällä – ”Siellähän ne tartunnat näkyvät, missä on rokottamattomia”

Lasten koronavirustartunnat alkoivat lisääntyä syksyllä.

15.11.2021 18:30

Alle 10-vuotiailla lapsilla todetaan nyt enemmän tartuntoja kuin muilla ikäryhmillä. Lasten koronavirustartunnat alkoivat lisääntyä voimakkaasti alkusyksynä. Maanantaina raportoiduista koronatartunnoista 614 oli 0–10-vuotiailla. Toiseksi eniten tartuntoja oli 11–20-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa todettiin 605 tartuntaa.

Yhteensä tartuntoja raportoitiin maanantaina 3 166. Luku sisältää neljän edellisen päivän tartunnat.

Kahden edellisen viikon aikana alle 10-vuotiaiden ikäryhmässä on todettu yhteensä hieman yli 2 000 tartuntaa.

Lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Husin Uudesta lastensairaalasta arvioi, että tartunnat leviävät nyt juuri rokottamattomien keskuudessa. Alle 12-vuotiaat on se on ikäryhmä, jota ei ole lainkaan rokotettu, joten kasvaneet tartuntamäärät näkyvät erityisesti tässä ikäryhmässä.

– Muissa ikäryhmissähän merkittävä osa on jo rokotettu. Siellähän ne tartunnat näkyvät, missä on rokottamattomia.

Kun kesälomat loppuivat ja koulut alkoivat, tartunnat lähtivät nousuun kaikissa ikäryhmissä. Nieminen sanoo, että kun 12–15-vuotiaiden rokotukset aloitettiin, myös sitä nuorempien tartuntojen määrä lähti Husin alueella laskemaan.

– Ymmärtääkseni syyslomaviikon jälkeen ne lähtivät taas kasvamaan.

Hän huomauttaa, että tartunnat ovat lisääntyneet myös muissakin ikäryhmissä.

Suomessa 12–15-vuotiaiden rokotukset aloitettiin elokuussa, mutta alle 12-vuotiaat eivät voi saada koronarokotetta. Tiedossa ei ole, koska lasten rokotukset voitaisiin aloittaa.

Vaikka lasten tartunnat ovat olleet kasvussa, Nieminen sanoo, että lasten päivystyksissä tartunnat eivät näy. Tällä hetkellä Husissa ei ole yhtään lasta hoidossa koronaviruksen vuoksi.

Sen sijaan muiden hengitystieinfektioiden takia lapsia on hoidossa melko runsaasti.

Nieminen sanoo, että lapsille koronavirusinfektio ei pääsääntöisesti eroa muista lasten sairastamista flunssista. Niemisen mukaan korona on ”yksi muiden joukossa”. Monet lapset sairastavat koronan lieväoireisena tai kokonaan oireettomana.

– Päivystyksen ruuhkia aiheuttavat muut infektiot.

Koronavirusoireita on hyvin vaikea erottaa muiden hengitystievirusten oireista. Viime aikoina Suomea on vaivannut koronaviruksen lisäksi RS-virusepidemia, joka alkoi loka–marraskuun vaihteessa.

Koska pienet lapset eivät voi saada rokotetta, aikuiset suojaavat lapsia parhaiten ottamalla rokotteen.

– Kun lähiympäristö on rokotettu, se suojaa parhaiten, Nieminen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?