NHL:ään ei ollut asiaa – nyt ex-maali­vahti Arttu Voutilainen myi osan aurinko­energia­firmastaan ja tienasi lähes 2,7 miljoonaa

Kahdeksan vuoden takainen Rovaniemen Kiekon Suomi-sarja-joukkueen maalivahtikaksikko ymmärsi, ettei jääkiekossa ole asiaa huipulle. Piti keksiä jotain muuta.

Aurinko paistaa jääkiekon alasarjoista Pohjois-Savon kovatuloisimpien joukkoon ponnistaneelle Arttu Voutilaiselle.

10.11.2021 14:32

Pohjois-Savon vuoden 2020 tulotilaston kärkipäässä on nuori tulokas, 27-vuotias Arttu Voutilainen. Osan perustamastaan Savon Aurinkoenergia Oy:stä myyneen Voutilaisen tulot olivat lähes 2,7 miljoonaa euroa, josta valtaosa oli pääomatuloa.

Voutilaisen palkkatulot vuonna 2020 olivat vaatimattomammat, 44 000 euroa. Kovempaa liksaa Kuopiossa saa moni, kuten muun muassa enemmistö KalPan nykyisistä liigapelaajista.

Voutilainenkin haaveili nuorempana jääkiekosta ammattia. Moni kiekkoihminen muistaneekin miehen jääkiekkopiireistä, vartioihan hän KalPan maalia vuosina 2009–12 eri-ikäisten nuorten SM-liigapeleissä.

Myöhemmin luistin vei Voutilaisen myös Kärpän U18-liigajoukkueeseen ja KooKoon organisaatioon. Huipulle nuorukaisesta ei koskaan ollut. Ura päättyi neljään kauteen Suomi-sarjassa, seuroina kotkalainen Titaanit, Rovaniemen Kiekko ja oululainen Uleåborg A.I.K.

– Ei sitä uraksi voi kyllä sanoa, Voutilainen naurahtaa nyt.

– Totta kai aika moni unelmoi pikkupoikana menestyvänsä jääkiekossa, mutta aika nopeasti tuli realiteetit vastaan. Viimeistään B-junioreissa alkoi ymmärtää ettei tästä ainakaan kunnollista ammattia saa.

Silti Voutilainen halusi jatkaa. Kaukalot hän jätti keväällä 2016 ja palasi synnyinkaupunkiinsa Kuopioon.

– Ihan tosissani pelasin. Jääkiekko oli hyvä koulu. Mutta armeijan jälkeen piti siirtyä oikeaan työelämään. Mielenkiinto pelaamiseen loppui.

Yrittäminen oli mielessä jo aikaisemmin. Kaudella 2013–14 Voutilainen jakoi maalivahtivastuun RoKissa muutamaa vuotta vanhemman Tuukka Huumosen kanssa.

– Puhuttiin paljon yrittämisestä, enemmän kuin jääkiekosta. Olimme huonekavereita ja yrittäminen kiinnosti.

Arttu Voutilainen myi osan Savon Aurinkoenergia Oy:stä viime vuonna, mutta jatkaa edelleen yrityksen toimitusjohtajana.

Kun kaukalot olivat jääneet taakse, kaksikko suunnitteli valmiin yrityksen ostamista. Sopivaa firmaa ei kuitenkaan löytynyt.

Jotain yrittäjähenkisen miehen oli kuitenkin tehtävä. Vuonna 2016 hän oli perustamassa polkupyöräkyytejä tarjoavan BikeTaxi Oy:n, joka toimii nykyisin jo 14 kaupungissa Suomessa. Vaikka pyörät ovat sähköavusteisia, sai ex-kiekkoilija käyttää myös lihasvoimiaan kuljettaessaan asiakkaita Kuopion jyrkissä ylämäissä.

riksoilla rikkauksiin? Ei ehkä. Muutakin tarvitaan. Niinpä Voutilainen haistoi mahdollisuuden aurinkovoimassa. Vuonna 2017 hän perusti Savon Aurinkoenergia Oy:n.

– Minulla oli kokemusta laitteista, ja asia kiinnosti. Halusin kokeilla, miten aurinkoenergiabisneksessä pärjää. Mietin, että jos pystyisin työllistämään itseni ja muutaman muun.

Nyt firman palveluksessa on jo noin 60 työntekijää.

– Ajattelin, että tuote olisi kiinnostava ja se kiinnostaa varmaan pitkään. Aurinkoenergiasta on hyötyä myös asiakkaille.

– Ala alkoikin vetämään hyvin. Voutilainen myöntää.

Tärkeä palanen menestyksessä oli Huumonen, vanha pelikaveri, nykyinen yhtiön liiketoimintajohtaja.

– Tuukka tuli mukaan 2018. Hän oli ja on edelleen merkittävässä roolissa. Hänen ja muiden työntekijöiden kanssa saatiin firma pärjäämään. Ihan normaali tarina, Voutilainen toteaa.

Nyt osa yrityksestä on myyty. Voutilainen jatkaa osaomistajana ja toimitusjohtajana.

– Olen sitoutunut tähän pitkäksi aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?