IL: Husin alueella sairaalaan joutuneista korona­potilaista yli kolmasosa on kahdesti rokotettuja – tästä luku johtuu

Koronan vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevien uusien potilaiden kokonaismäärä on ollut viime viikot laskusuunnassa.

5.11.2021 7:59

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella viime viikolla sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista yli kolmasosa – 35 prosenttia – oli molemmat rokoteannokset saaneita. Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Iltalehti.

Asia käy ilmi Husin viikoittaisesta tilastosta.

Pitää kuitenkin huomioida, miten lukuja pitää tulkita.

Sairaalahoitoon tulleiden uusien koronapotilaiden määrä Husin alueella on kolmen viimeksi kuluneen viikon aikana pudonnut 39:stä 26:een.

Viikolla 41 (11.–17.10) Husin alueen sairaaloihin tuli 39 uutta koronapotilasta, seuraavalla viikolla 34 ja viime viikolla enää 26.

Kun kahdesti rokotettujen määrä on ollut kolmen viime viikon ajan tasaisesti 9–10 potilasta, niin kokonaispotilasmäärän laskiessa kahdesti rokotettujen osuus on vastaavasti noussut.

Hus laskee kahdesti rokotetuksi sellaisen henkilön, joka on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko ennen kuin koronavirusinfektion oireet ovat alkaneet.

Jos oireet ovat alkaneet ennen kuin toisesta rokotusannoksesta on kulunut viikko, henkilö lasketaan yhden rokoteannoksen saaneeksi.

Kaksi rokoteannosta suojaa edelleen erinomaisen hyvin koronaviruksen vakavalta tautimuodolta, vaikka Husin alueella lokakuun aikana reilut 30 tuplarokotettua on sairaalaan joutunutkin. Se on kuitenkin pieni määrä suhteessa rokotuksen saaneisiin.

Vastaavasti kokonaan rokottamattomien osuus sairaalahoitoon tulleista korona­potilaista on laskenut. Lukema huiteli korkeimmillaan lähes 90 prosentissa, viime viikolla rokottamattomien osuus uusista sairaalapotilaista oli 58 prosenttia.

Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoi Iltalehdelle, että Husin alueen sairaaloissa hoidettavien koronapotilaiden määrä on viime viikot pysynyt suhteellisen vakiona, päivätasolla 45–50 koronapotilaassa.

– Infektiopaine kohdistuu nyt rokottamattomien lisäksi myös rokotettuihin, Ruotsalainen sanoo IL:lle.

Otsikkoa muokattu kello 12.07. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?