Huoltovarmuus­keskuksen ex-pomolle ei syytettä maski­kaupoista

Myös kaksi muuta entistä Huoltovarmuuskeskuksen työntekijää välttyi syytteiltä.

4.11.2021 10:53

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema, ex-hallintojohtaja Asko Harjula ja ex-osastonjohtaja Jyrki Hakola eivät saa syytteitä luottamusaseman väärinkäyttämisestä.

Syyttäjä teki asiassa päätöksen torstaina.

Rikosepäily liittyi maaliskuun lopulla tehtyihin, epäonnisiin viiden miljoonan euron suojamaskikauppoihin.

Epäilyksen mukaan Huoltovarmuuskeskuksessa työskennelleet epäillyt olisivat käyttäneet kaupassa asemaansa väärin.

Syyttäjät jättivät syytteet kuitenkin nostamatta, koska rikosepäilyille ei ollut todennäköisiä syitä.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) kertoo tiedotteessa tutustuvansa syyttäjän ratkaisun perusteluihin ja harkitsevansa sen pohjalta mahdollisesti vielä tarpeellisia jatkotoimia. HVK:n mukaan kukaan syyteharkinnan kohteena olleista ihmisistä ei ole työskennellyt HVK:ssa kevään 2020 jälkeen.

Lounema oli huojentunut ja helpottunut syyttäjän päätöksestä. Hän koki prosessin myös raskaaksi, kirjoitetaan Louneman asianajajan medialle toimittamassa tiedotteessa.

Maskeja tilattiin noin 10 miljoonalla eurolla

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti huhtikuussa saaneensa valmiiksi esitutkinnan, joka koski HVK:n sisäistä toimintaa kevään 2020 epäonnistuneissa hengityssuojainhankinnoissa.

Tutkinnassa selvitettiin HVK:n työntekijöiden roolia kaupoissa ja sitä, oliko hankinnoissa toimittu vastoin ohjeita ja aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle. Kolmea ihmistä epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä.

HVK:n epäonniset maskikaupat tulivat julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti uutisoi sekavasta tilanteesta. Kävi ilmi, että maskeja oli tilattu noin 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Onni Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?