Raharikkaita, yritysjohtajia, muusikoita, urheilijoita... He yrittävät salata verotietonsa

Muusikko Paula Vesala, jääkiekkoilija Ossi Väänänen ja kenkäsuunnittelija Minna Parikka haluavat pitää verotietonsa salassa.

Paula Vesala (vas.), Ossi Väänänen ja Minna Parikka.

4.11.2021 6:45

Yli 2 100 suomalaista on anonut verohallinnolta, ettei heidän julkisia verotietojaan merkitä medialistoille veropäivänä.

Viime vuoden verotiedot tulevat julki 10. marraskuuta. Verotiedot ovat kuitenkin yksittäin pyydettyinä edelleen julkisia.

Salauspyynnön esittäjissä on paljon rahakkaiden sukujen perillisiä ja yritysjohtajia.

Listalle pyrkii myös kulttuurin ja urheilun edustajia.

Verotiedot haluaa salata esimerkiksi muusikko Paula Vesala. Vuosi sitten Vesala oli naismuusikoiden tulokuningattaria noin 258  000 euron tuloillaan.

Urheilijoista puolestaan verotietonsa haluavat salata jääkiekkoilija Ossi Väänänen ja entinen jalkapalloilija Mikael Forssell.

20-vuotiaana NHL-liigaan siirtynyt Ossi Väänänen on miljonääri, joka ansaitsi Hockeyzoneplus-sivuston mukaan NHL-urallaan yli 5 miljoonaa euroa.

Forssell on rikastunut kiinteistösijoituksilla. Hän on sijoittanut varojaan muun muassa Helsingin keskustan asuntoihin. MTV:n mukaan Forssell ansaitsi vuonna 2019 pääomatuloja 68 445 euroa. Hänen ansiotulonsa olivat runsaat 12 000 euroa.

Vuoden 2020 verotietojensa salaamista pyytää tunnettujen sukujen edustajia. Hakijoissa on Fazereita, Ehrnrootheja, Hartwalleja, von Rettigejä, Fromondeja, Langenskiöldejä, Björnbergejä.

Mediayhtiöiden omistajista verotiedot haluavat salata Sanoma-konsernin suuromistajat Robin Langenskiöld ja Rafaela Seppälä sekä A-lehtien hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen, joka tunnetaan myös Helsingin Jalkapalloklubin puheenjohtajana.

Verotietonsa haluavat salata presidentti Martti Ahtisaaren entinen miniä Lisa Sounio-Ahtisaari, hotelliyrittäjä Saimi Hoyerin ex-puoliso Thomas Hoyer, kenkäsuunnittelija Minna Parikka ja HUS:n neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki.

Vuosi sitten Minna Parikalle kertyi ansiotuloja 109 781 euroa ja pääomatuloja 18 782 euroa. Hänen yrityksensä liikevaihto oli 2,6 miljoonaa euroa.

Salaajien listalla on myös Muumien taustayhtiön Moomin Charactersin pääosakas ja taiteellinen johtaja Sophia Jansson, joka on Tove Janssonin veljentytär.

Ahlströmien teollisuussukuun kuuluva Sam Huber puolestaan tunnetaan myös muusikkona ja Eternal Erection -yhtyeen laulajana Rick Loverina.

Maria Lival-Juusela on valaisinyhtiö Livalin perijä. Toissa vuonna hänen kokonaistulonsa olivat 1,54 miljoonaa euroa.

Yksi kiinnostava nimi listalla on Vaalimaan uuden kauppakeskuksen Skandinavian Shopping Centerin omistaja Sergei Ananiev. Hänen tulonsa ovat aiemmin nousseet miljoonaluokkaan.

Verotulonsa haluaa salata myös huumerikoksista tuomittu entinen jengipomo Janne ”Nacci” Tranberg.

Salaamista pyytää edellisvuoden pörssiyhtiöjohtajien tulokuningas, metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen. Toissa vuonna hänen verotettavat tulonsa olivat lähes kuusi miljoonaa euroa.

UPM:n johtajista verotietonsa haluavat salata talous- ja rahoitusjohtaja Tapio Korpeinen ja työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Poliitikoista salaajien listalla on entinen kansanedustaja Minna Lintonen (sdp), joka vaikuttaa Tradekan hallituksen jäsenenä.

Tunnettuja yritysmaailman nimiä ovat puolustusteollisuusyhtiö Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko, Nokian matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto ja Siemens osakeyhtiön toimitusjohtaja Janne Öhman.

Listalla on tunnettuja eläkkeelle jääneitä toimitusjohtajia, kuten Fazerin ex-toimitusjohtaja Berndt Brunow ja Marioffin Isto Hantila.

Listalla ovat vuokra-asuntoyhtiö A-kruunut Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkimattila, ISS Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jäämaa, Suomen Lidlin nykyinen toimitusjohtaja Nicholas Pennanen ja entinen toimitusjohtaja Antti Tiitola.

Verotietonsa haluavat pitää piilossa Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö, Vahanen-yhtiöiden toimitusjohtaja Risto Räty ja meijeriyhtiö Juustoportin perustaja ja toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari.

Aiempien tulojensa perusteella Keski-Kasari yltää miljonääriluokkaan. Hän sai vuonna 2019 pääomatuloa 1 000 006 euroa ja ansiotuloa 106 838 euroa.

Salassa pitäisivät verotietonsa sykemittareista tunnetun Polar Electron omistajaperheen jäsenet, joista Sari Säynäjäkangas jatkaa yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Verotiedot haluaa salata autoliikekonserni Pörhön toimitusjohtaja Matti Pörhö, autoliike Rinta-Joupin hallituksen puheenjohtaja Maarit Rinta-Jouppi ja Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

Juttua korjattu 4.11. klo 9.15: Jutussa julkaistiin kuva, jossa ei esiintynyt kenkäsuunnittelija Minna Parikka, vaikka kuvatekstissä näin kerrottiin. Vaihdettu tilalle Minna Parikan kuva.

Juttua korjattu 4.11. klo 17.24: Jutussa mainittiin alun perin, että Jaakko Pöyry -yrityksen toimitusjohtaja olisi halunnut salata verotietonsa. Tieto ei pidä paikkaansa. Jaakko Pöyry -yritystä ei ole enää olemassa, ja toimitusjohtajaksi oli nimetty väärä henkilö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?